Grofelnik: New York je neiscrpna inspiracija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski likovni umjetnik i pedagog Goran Grofelnik krajem prošle godine sudjelovao je na skupnoj izložbi u New Yorku. Tom je prilikom izložio dva rada u kombiniranoj tehnici: "Prostorni rascjep" i "Štipaljke, valjci i spirale".

Kakvi su dojmovi s izložbe?


Izložba u New Yorku bila je medunarodna, na poziv. Umjetnici koji su izlagali dolaze iz svih krajeva svijeta. Taj projekt je osmislio voditelj galerije Broadway i izdavac casopisa NY Arts, gospodin Abraham Lubelski.

Galerija se nalazi u Ulici Broadway u SoHou. Nakon otvaranja dobio sam poziv da razgovaram s gospodinom Lubelskim glede daljnje suradnje u smislu ostvarivanja samostalne izložbe u toj ili nekoj drugoj galeriji u New Yorku. Naime, gospodin Lubelski je zainteresiran za daljnju suradnju te promociju i publikaciju mojih radova.

Kako New York utjece na umjetnika, odnosno jeste li osjetili neki "klik" koji ce promijeniti nešto u Vašem stvaralaštvu?


New York je neiscrpan, što se inspiracije tice. Taj moving te naprosto uvlaci u sebe i daje ti kreativnu energiju koju osjecam i sada, dugo nakon povratka.

Moram spomenuti i neiscrpan broj galerija, muzeja te kulturnih dogadanja. Primjerice, na West Sideu jedan se cijeli kvart zove Art Gallery District. Nigdje nema praznog hoda i prostora u izlagackoj djelatnosti, tu takoder vrijedi ona njihova "time is money".

Što ocekujete od samostalne izložbe u New Yorku ako se uspije ostvariti?


Samostalna izložba u New Yorku ostvarit ce se ako uspijem osigurati potrebna novcana sredstva. Ukoliko uspijem, mislim da ce mi puno toga biti dostupnije. (V. ŠILIPETAR; snimio D. MEMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter