Gyrocopterima doletjeli u Istru i oduševili se

Članovi francuskog avio kluba Air Flash sletjeli na medulinski sportski aerodrom (Petra DELIĆ)
Članovi francuskog avio kluba Air Flash sletjeli na medulinski sportski aerodrom (Petra DELIĆ)

Petnaest članova francuskog aviokluba Air Flash sletjelo je na sportski aerodrom u Medulinu. I to ne bi bilo ništa čudno da nisu stigli atraktivnim Gyrocopterima preletjevši Francusku i Italiju. Ovi zaljubljenici u visine i letačke sportove doslovne stalno lete nad europskim nebom, a ovaj put red je došao i na Istru kojom su se oduševili već iz zraka.

Spektakularna panorama

Francuze u "stopu" prati i kombi opremljen navigacijskim sustavom i kuhinjom kao i svom potrebnom logistikom, a nakon trosatne vožnje u zraku, slijedi opuštanje i zabava na kopnu za koju je najviše zaslužan kuhar koji im sprema delicije kao u najboljem francuskom restoranu.

Posjetili smo ih za vrijeme ručka na medulinskom sportskom aerodromu u trenutku kada su se spremali iz zraka provjeriti ljepotu kvarnerskih otoka o kojima su, kažu, mnogo čuli. Nakon Istre, razmišljali su "spustiti" se do Hvara, a u razgovoru s njima,  odmah se može steći dojam da se radi o letačkoj družini koja funkcionira kao velika obitelj.

Naravno, nije ovo nimalo jeftin sport, no njima je vinuti se u nebo i preletjeti Alpe kao nekima otputovati na kraći izlet. Posebno ih je oduševila pulska Arena, ali i panorama Pule koja ih je oborila s nogu. U planiranoj ruti bila je i Austrija, ali na putu za Istru odgodili su je zbog lošeg vremena, a u Medulin su sletjeli iz Venecije.

Skupocjene "igračke"

- Osim adrenalina, ovo je i jedno veliko druženje i uživancija, ali i način da upoznamo druge zemlje. Istra je predivna i sigurno ćemo opet doći, kazao nam je Francis Huchette, jedan od članova tima. Naglasio je da Gyrocopterima mogu biti u zraku oko tri sata.

Nakon kratkog boravka u Istri ova francuska ekipa koja leti pod nazivom "Eagle's route" ponovno se vinula u nebo i krenula prema Italiji, pa onda put kući u Francusku.

Dodajmo i to da se Gyrocopteru nalazi kabina za dvoje ljudi, a primjera radi, cijena letjelica koje smo mogli vidjeti na medulinskom aerodromu, iznosi oko 90 tisuća eura. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter