Grobnik: Poduzetnik uhićen zbog obljube djevojčice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest o pritvaranju poznatog grobničkog poduzetnika Branka Valjana (67) iz Dražica zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, šokirala je brojne Valjanove poznanike. Valjan je rješenjem sutkinje istrage riječkoga Županijskog suda Ksenije Zorc pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela. Da sve bude još gore, Valjan je osumnjičen za teška kaznena djela u svojstvu vozača tvrtke Valjan prijevoz. Tvrtka je u vlasništvu njegova sina Lorisa Valjana, nekadašnjeg motorističkog šampiona poznatog i izvan granica Hrvatske.

Prema dostupnim informacijama Branko Valjan je osumnjičen da je kaznena djela počinio nad 14-godišnjom djevojčicom, polaznicom Centra za odgoj i obrazovanje u Rijeci. Na teret mu se stavlja da je u dva navrata u vozilu Valjan prijevoza počinio seksualne delikte nad djevojčicom s poteškoćama u razvoju, koje su izjednačene sa spolnim radnjama.

Cijela priča o teškom seksualnom deliktu počela je početkom ovoga tjedna kada se djevojčica potužila roditeljima. Ispričala im je što joj se događalo u autobusu Valjan prometa pa su roditelji svoja saznanja odmah prijavili policijskim službenicima Treće policijske postaje u Rijeci. Nakon razgovora s djevojčicom u nazočnosti roditelja i psihologa, protiv Valjana je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Valjan je ispitan i sve što je rekao snimljeno je, a tužitelji su potom protiv Branka Valjana podijeli i zahtjev za provođenjem istrage. Dakako, predložili su mjeru određivanja pritvora, a izrazili su i neslaganje s eventualnim određivanjem jamstva da bi se osumnjičenik u daljenjm tijeku istrage mogao braniti sa slobode. (Branko ŠKORIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter