Groblja su knjižnica na otvorenom

Sendvič princeze Velog Vrha
Sendvič princeze Velog Vrha

U Puli je u utorak završila dvodnevna konferencija na temu groblja i pogrebnih usluga 2. Adriatic cemetery days. U hotelu Park Plaza Histria okupili su se predstavnici komunalnih tvrtki, pružatelji pogrebnih usluga, jedinice lokalne samouprave, dobavljači opreme, akademski stručnjaci i svi ostali uključeni u očuvanje kulturne baštine i promociju ove djelatnosti iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe.

Važni predavači dotaknuli su se tema kulturne i turističke valorizacije groblja, digitalnih tehnologija za upravljanje grobljima, dobrih praksi u obavljanju pogrebničke djelatnosti i europskih normi za pogrebne usluge. Samo četiri groblja u Hrvatskoj standardizirala su svoje procedure i posluju prema normi EN 15017, među kojima su KD Kozala iz Rijeke i GKP Komunalac iz Koprivnice.

Niz otvorenih tema obuhvaćen je u dvodnevnom, intenzivnom programu koji je obuhvatio i valorizaciju, vrednovanje i kategorizaciju kulturne baštine na grobljima, oblikovanje i planiranje hortikulturnih elemenata te primjere dobre prakse upravljanja. "Komunalna poduzeća, ali i privatni pogrebnici, nisu kapacitirani i ekipirani za prijavu i provedbu europskih projekata", zaključak je rasprave o EU fondovima, koja je artikulirala brojne izazove.

U okviru konferencije organizirane su dvije sadržajne studijske posjete pa su drugog dana sudionici skupa obišli Mornaričko groblje te se upoznali s njegovom poviješću, značajem i načinom održavanja. Mornaričko groblje je jedno od najvećih vojnih groblja u Europi na kojem su svoja počivališta na 22.000 kvadrata našli pripadnici mnogih europskih naroda. Posjećeno je i reprezentativno Gradsko groblje, koje je upravo krenulo u novo proširenje i modernizaciju. Zaključnom panel raspravom istaknuto je nastojanje prema pozitivnoj percepciji ove djelatnosti, koja je trenutno u medijima prisutna većinom kroz cjenovni aspekt komunalnih i pogrebnih usluga. S druge strane, komunalna poduzeća sustavno rade na održavanju i dostizanju visokih standarda, što i građani očekuju. Zbog otvorenih brojnih tema, specifične problematike te zakonske legislative sudionici su zaključili kako će brojne preporuke biti upućene nadležnim tijelima u Hrvatskoj i Bruxellesu. Iduće izdanje konferencije Adriatic Cemetery Days održat će se krajem studenog 2018. godine u Zadru. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter