Groblja - ogledala povijesnog i religijskog identiteta ali i turistički potencijal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hotelu Park Plaza Histria otvorena je danas dvodnevna stručna konferencija pod nazivom "2. Adriatic Cemetery days" koja je namijenjena grobljima i pogrebnim usluga, a održava se u organizaciji časopisa Komunal i gradskog trgovačkog društva Monte Giro d.o.o.

Riječ je o jedinstvenom skupu koji obrađuje ovu tematiku u Hrvatskoj i regiji, a okuplja brojne sudionike iz područja pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i međunarodnih institucija, nevladinih udruga, dobavljači tehnologija te drugi subjekti uključeni u pogrebne usluge i očuvanje kulturne baštine na grobljima.

Okupljene je pozdravio direktor Monte Gira d.o.o. Darko Buršić koji je svima zaželio ugodan boravak u Puli. Direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je da Pula njeguje svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu i vrijedne spomenike koji iz godine u godinu u Pulu privlače sve više posjetitelja. Dodala je i to kako su groblja ogledala našeg povijesnog i religijskog identiteta te predstavljaju i turistički potencijal, a kao primjer izdvojila je pulsko Mornaričko spomen groblje. Okupljenima se obratila i predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila kako će komora uvijek biti partner vrijednim poduzetnicima koji obavljaju ovu specifičnu djelatnost.

Konferencija ima multidisciplinaran pristup financiranju projekata iz EU fondova, kao i primjenu prostorno-planskih, arhitektonskih i tehnoloških rješenja u upravljanju grobljima. Zapaženi dio programa bit će teme povezane s održavanjem groblja, hortikulturom i projektima spomeničke obnove te primjene sofisticiranih informatičkih rješenja povezanih s djelatnostima turističkih ruta i općenitog upravljanja grobljima.

Domaćin ovogodišnje konferencije je Monte Giro d.o.o., a pokrovitelji su grad Pula, TZ grada Pule i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter