Grmljavinsko nevrijeme na zapadnoj obali Istre

Dvostruka pijavica kod Umaga (Snimio Boris BARAN/Istramet)
Dvostruka pijavica kod Umaga (Snimio Boris BARAN/Istramet)

Jači grmljavinski sustav jutros je zahvatio poglavito zapadnu obalu Istre, ali se već prije podne na većem dijelu poluotoka vrijeme stabiliziralo.

Lokalno su zabilježeni obilni pljuskovi, pa je tako u Poreču uz snažnu grmljavinu zabilježena tuča, a portal Istramet javlja da je na kraće razdoblje poplavio tamošnji autobusni kolodvor.

Tijekom jutra zabilježene su brojne pijavice u Novigradu, Bujama, Poreču i Rovinju, a najzanimljivije fotografije stizale su iz Umaga gdje je čitatelj Boris Baran na pučini nedaleko obale snimio dvije pijavice koje su se izvijale jedna do druge da bi se kasnije pretvorile u jedinstvenu.

Nedaleko tog prirodnog fenomena fotograf Baran je snimio katamaran "Prince of Venice" koji svakodnevno plovi na relaciji Poreč - Umag -V enecija.

Nagli pad temperature zabilježen je na čitavoj zapadnoj obali. Naime, u samo pola sata temperatura je padala i za sedam-osam stupnjeva Celzijusa da bi se tijekom dana vratila na ugodne temperature iznad 20 stupnjeva. Bili su to uobičajeni ljetni pljuskovi, intenzivni, ali kratki, pa nisu zabilježene veće količine oborina.

U Peroju je palo najviše kiše prema podacima Istrameta. Do podneva je zabilježeno 26 mm. Slijede Flengi kraj Vrsara gdje je u istom razdoblju zabilježeno 22 mm, Rovinju (Valbruna), Balama i Fažani palo je 21 mm, u Poreču 18 mm (u Vranićima 16 mm), dok je posvuda drugdje palo daleko manje oborina.

Od istarskih gradova najviše je palo u Vodnjanu (7 mm), a kiša je padala i u Puli, Umagu i Pazinu, ali nisu zabilježene veće količine oborina.

Temperatura mora u značajnom je padu, pa je tako u Rovinju jučer iznosila 26 stupnjeva, a danas već dva stupnja manje, dok je u Puli jučer DHMZ izmjerio 24 stupnja, a danas tek 23 stupnja Celzijusa.

Idućih dva dana meteorolozi predviđaju proljepšanje vremena i tek povremeno umjerenu naoblaku, a uglavnom sunčano vrijeme moglo bi potrajati cijeli vikend.

Dnevne temperature zraka bit će u porastu, dok će jutra biti dosta svježa - u unutrašnjosti Istre će se spuštati i do 12 stupnjeva Celzija. (A. DAGOSTIN)

U Puli bujica nosila motocikle, kontejnere…

Iako prvi rezultati mjerenja pokazuju da je jutros u Puli palo svega 3 milimetara kiše po četvornom metru, činjenica je da je nagli i jaki pljusak koji je trajao nešto više od pola sata, začepio odvode centra grada.

Prema informacijama koje smo dobili od vatrogasaca, intervencija je bilo odmah u početku nevere u Peroju, no potom su se akcije preselile u Pulu i to u dijelu Stankovićeve ulice, na raskrižju sa Zagrebačkom, te u Rizzijevoj.

- Naši su djelatnici bili na ispomoći u Ciscuttijevoj ulici gdje je voda, osim što je potopila donji dio ulice, ušla i u neke poslovne prostore, odnosno u banku i jedan trgovački objekt. Sa same prometnice vode se, nakon prolaska kiše, sama povukla, a vatrogasci su pomogli dignuti motocikle koji su se srušili, rekao nam je zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

I doista, obilaskom grada uvjerili smo se da su sve nadležne službe promptno reagirale. Tako su, osim vatrogasaca, na terenu bili i policajci, dok su djelatnici Herculanee dizali šahtove da bi se voda bolje i brže upila s prometnica i to na Trgu Republike i u Marulićevoj ulici ispred Elektroistre, gdje im je pomoglo i specijalno vozilo Kanalmaster. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Nevrijeme isključilo porečke semafore

Obilan pljusak Poreču je donio gužve u prometu zbog velike količine vode koje su se slijevale na prometnice. Posla su na nekim dijelovima imali komunalci iz Usluge koji su čistili prometnice od zemlje i šljunka koje je bujica nanijela na prometnice. Kratkotrajna tuča padala je u sjevernom dijelu grada, ali štete nisu prijavljene.

Međutim, olujno nevrijeme i šajete, koje su se protekle četiri večeri pojavljivale na Poreštini, oštetili su javnu rasvjetu i dva preostala semafora u gradu koji su zadnja dva dana bili bez struje. Stradali su mjerni uređaji, sklopke, odvodnici prenapona i osigurači. Veća oštećenja nastala su na mjernim mjestima koja pokriva javna rasvjeta u naselju Pical, Massa Lombarda, Špadići te oko Parka Olge Ban, Cimarele i prigradskim naseljima Žbandaj, Kukci i Veli Maj. Iz Grada Poreča kažu da  još uvijek nisu evidentirani svi kvarovi na postrojenjima, te mole građene za strpljenje do potpune sanacije šteta koja će nastojati obaviti u što kraćem roku. (V. H.)

 


Podijeli: Facebook Twiter