Grmljavinsko nevrijeme donijelo probleme u Istri

Poplava u Puli kod svake jače kiše (M. ANGELINI)
Poplava u Puli kod svake jače kiše (M. ANGELINI)

Grmljavinsko nevrijeme koje je prijepodne zahvatilo veći dio Poluotoka posebno je jako bilo na području Pule. Uz jaku kišu, na mahove je padala i tuča koja je, kako doznajemo iz vatrogasne postaje Pula, uzrokovala probleme. Vatrogasci su oko podneva u Puli izašli na teren kako bi pomogli pri ispumpavanju jednog poslovnog  prostora u Ciscuttijevoj ulici, dok je druga ekipa otišla pomoći i gospođi čiji je auto upao u rupu kod zgrade Croatije. Pretpostavlja se da se šaht zbog prevelike količine vode podigao, a kotači automobila zaglavili u njmeu.

S portala Istramet doznajemo da je jedno od obilježja ovog nevremena bio izrazito velik broj munja.

- Već rano ujutro zabilježen je velik broj udara munja nad morem zapadno od Istre, a taj se olujni oblak lagano kretao prema Istri. Glavnina pljuskova Istru je zahvatila prijepodne, a lokalno je pala i velika količina kiše u kratkom vremenskom periodu. Do 11 sati najviše je kiše palo u Zambratiji, čak 47 mm. U Balama je palo 40 mm, a u Umagu 37 mm, a u Puli 17. Na ostalom dijelu područja pale su znatno manje količine, većinom između 5 i 10 mm, što samo dokazuje koliko su oborine lokalnog karaktera i koliko je teško prognozirati koji će dio Poluotoka pogoditi oblak svojom glavninom, kažu u Istrametu.

Uz kišu, česta je bila i tuča, kao primjerice u Umagu, Puli, Žminju, Kanfanaru, Novigradu, oko Limskog kanala, ali i na ostalim lokacijama preko kojih su prelazili jači grmljavinski sustavi. Jedna od glavnih karakteristika današnjeg dana je i velika grmljavinska aktivnost; u razdoblju od dva sata nad i u neposrednoj blizini Istre zabilježeno je oko 1.500 udara munja. Dodajmo da su u cijeloj Istri zabilježene relativno niske temperature zraka, koje su se 11.30 sati kretale od 9 u unutrašnjosti pa do 13°C uz obalu. Tek je malo toplije na jugu Poluotoka, do 15°C.

Rijeke kiše sprale su i ostatke pijeska i zemlje na pulskoj rivi koji su more obojili u prljavo smeđu boju.

Kolnici u Istri su mjestimice mokri i skliski te Policijska uprava istarska upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila, a u slučaju prometnih gužvi, da budu tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu. (B. PETROVIĆ)

Tuča u Korenići i Prikodragi

Koreniće i Prikodragu je danas pogodilo veliko nevrijeme s tučom. Nevera s jakim vjetrom i crni gusti oblaci prouzročili su veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Posebno su nastradali vrtovi, vinogradi i masline koje su u cvatu, pa ove godine neće imati roda. Naši čitatelji Lučano Šuran i Rossella Trenti, koji stanuju u blizini poznatog penjališta Ladićevi krugi, donijeli su nam fotografije tuče. (A. P.)

Pula: Kišni vrtovi - suhi?!

"Ovako izgleda vodeni vrt (službeno se zovu "kišni vrtovi", op.a.) pored Doma braće Ribar. Nema niti kapi vode u njemu iako je sve uokolo poplavljeno. Što je tome razlog trebalo bi pitati odgovorne, i za prošle malo veće kiše bilo je isto stanje", javio nam je jedan čitatelj koji nam je poslao i sliku kišnog vrta.

 


Podijeli: Facebook Twiter