Grljenje bliskih osoba pozitivno utječe na zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grljenje bliskih osoba može smanjiti krvni tlak i stres, pa čak i poboljšati pamćenje, utvrdili su austrijski znanstvenici sa sveučilišta u Beču.

Grljenje voljene osobe potiče hipofizu na lučenje hormona oksitocina, povezanog sa socijalnim ponašanjem i bliskošću roditelja i djece ili bračnih partnera. Njegov je učinak snižavanje krvnog tlaka, smanjivanje stresa i tjeskobe, a može čak i poboljšati pamćenje, prenosi zaključke znanstvenika prenosi britanski list Daily mail.

No, austrijski stručnjaci upozoravaju kako grljenje osoba koje ne poznajete dobro može imati suprotni učinak jer povećava razinu stresa i potiče lučenje hormona stresa kortizola.

Znanstvenici su utvrdili da su razine oksitocina povišene kod parova koji su skladnim vezama kao i kod žena nakon poroda i tijekom dojenja kako bi se ojačale veze majke i novorođenčeta.

Neurofiziolog Juergen Sandkuehler kaže kako "pozitvnih učinaka ima samo ako ljudi vjeruju jedni drugima, ako osjećaji postoje s obje strane i ako se isti signali međusobno šalju".

Stoga on upozorava protiv društvenog pokreta "besplatnih zagrljaja" ideje po kojoj se strancima na javnim mjestima nude zagrljaji jer to povećava razinu stresa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter