Grk iz Lumbarde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Grk
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Cebalo
Lokacija: Lumbarda, Korcula
Temperatura serviranja: 10 - 12 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: rižoto s plodovima mora
Ocjena: 8,5/10
Cijena (MPC): 95 kn (direktno kod proizvodaca)

Širina sortimenta grožda u hrvatskom vinogradarstvu vrlo je velika pa imamo i neke vrlo neobicne sorte. Medu njih spada i bijelo grožde grk, koje najbolje uspijeva na otoku Korculi, no ima ga i u nekim drugim vinogorjima južne Dalmacije.

Korcula je neobican otok, jer je poznatija po bijelim sortama nego po crnim. Uz grka, koji se uzgaja u Lumbardi, u središnjem dijelu otoka tu su pošip i rukatac ili maraština. Lumbarajsko polje karakteristicno je po pjeskovitim vinogradima u kojima vec stoljecima uspijeva sorta vinove loze grk.

Posebnost grka nije samo u okusu vina koje je od njega proizvedeno, vec i u tome što, za razliku od vecine ostalih sorti, ima samo ženski cvijet. U vinogradima Lumbarde uz grk zato nalazimo i trsove plavca malog, koji cvate u isto vrijeme i omogucuje oplodnju.

Nije poznato potjece li mu naziv od profinjenog gorkastog okusa ili ga vuce od starih Grka koji su pocetkom 3. stoljeca prije Krista ovdje podigli svoju naseobinu i sa sobom donijeli umijece uzgoja vinove loze i pravljenja vina.

Maja i Branimir Cebalo nastavljaju višestoljetnu obiteljsku tradiciju uzgoja grožda i proizvodnje vina od grka te su uz susjeda Franu Milinu-Bire najznacajniji proizvodaci vina od te sorte u Hrvatskoj. Godišnje proizvedu samo 3.000 boca ovoga vina. Trsovi su na površini od jednog hektara, cije su 2/3 zasadene grkom, a 1/3 oprašivacem plavcem malim. Vinogradi su stari izmedu 10 i 20 godina i nalaze se na maloj nadmorskoj visini od 10 m, na pjeskovitom tlu.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju, kristalno je bistro te djelomicno gusto. Miris je izražen, fine kakvoce, prevladavaju vocne note agruma, dubrovacke gorke narance i korice limuna, a potom imamo i note aromaticnog bilja poput kadulje, cak i malu notu šparoge, te zakljucujem da je miris djelomicno bogat.

Na okusu je suho, toplo i djelomicno mekano, a s druge strane svježe i vrlo mineralno. Vino je uravnoteženo i ima izraženu intenzivnost okusa, a završetak je gorak i dosta trajan, s malom notom badema. Punog je tijela, fine kakvoce, harmonicno i spremno za konzumaciju, s mogucnošcu da traje barem dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter