Grisia: Nagrade Šumonji, Stojniću i Cunjak

Prvonagrađeni radovi
Prvonagrađeni radovi

Ušetati kroz Balbijev luk u pitoresknu starogradsku jezgru, nekadašnji otok, te potom produžiti vijugavom Ulicom Grisia druge je nedjelje u kolovozu za sve građane Rovinja i njihove goste neizostavan ritual. Tada se, naime, održava Grisia - najdugovječnija i najživopisnija izložba na otvorenom - koja se ove godine održava 45. put, a otvorila ju je ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Smolica.

Radovi umjetnika Bojana Šumonje - u jednoj se slici preslikavaju Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Stjepan Mesić i Ivo Sanader, a u drugoj papa Ratzinger - prema prosudbi stručnog ocjenjivačkog suda, mladih povjesničarki umjetnosti Vilme Bartolić, Korane Kolarić i Tine Širec, zaslužili su prvu, otkupnu nagradu Grada Rovinja, odnosno sedam tisuća kuna te pršut.

Damir Stojnić je osvojio drugu nagradu, također otkup Grada Rovinja, dok je 4,5 tisuća kuna, otkupnu nagradu Zavičajnog muzeja, dobila Patricija Cunjak. Otkupne nagrade u iznosu od 4,5 tisuća kuna tvrtke Esel iz Kurili, Gratis iz Tinjana, Maistre te Turističke zajednice Rovinja bit će dodijeljene Radovanu Kuniću, Nevi Pizzul, Vjekoslavi Sošić i Jeleni Kovač.

Posebnost ovogodišnje Grisije je da je izložba izašla iz svojih uobičajenih okvira. Umjetnik Boris Bućan, kojeg je žiri posebno pohvalio, na tri je lokacije, točnije na oštećenim fasadama u Ulici Pietra Ive, na OŠ Vladimira Nazora i franjevačkom samostanu, uočio slike te ih proglasio uličnim slikama na koje treba gledati drugačijim okom. Na taj način skreće pozornost na građevine i gradske ulice, njihovu rustičnost i zanimljivost, koje tako postaju dodatni punktovi i interesantna mjesta kako domaćem stanovništvu tako i turistima. Riječ je o "Sitespecific" projektu, umjetničkoj akciji koja će trajati sve dok vlasnici ne odluče obnoviti svoje fasade.

Uz inovativna umjetnička ili amaterska djela i stvaranja koja su izložena na fasadama i podu Grisije sve do platoa crkve svete Eufemije i ove su se godine priključili i najmlađi, i to u Ulici Garzotto. Novost je da su imali i radionicu pod vodstvom muzejske pedagoginje Marije Ćurčić gdje su izradili male batane, jedan od zaštitnih znakova Rovinja, te na njih ispisali poruke i želje. (Napisala Mihaela MEDIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter