Grisia: Nagrada Bojanu Šumonji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ušetati kroz Balbijev luk u pitoresknu starogradsku jezgru, nekadašnji otok, te potom produžiti vijugavom Ulicom Grisia druge je nedjelje u kolovozu za sve gradane Rovinja i njihove goste neizostavan ritual. Tada se, naime, održava Grisia - najdugovjecnija i najživopisnija izložba na otvorenom - koja se ove godine održava 45. put, a otvorila ju je ravnateljica Zavicajnog muzeja Marija Smolica.

Radovi umjetnika Bojana Šumonje - u jednoj se slici preslikavaju Ivo Josipovic, Jadranka Kosor, Stjepan Mesic i Ivo Sanader, a u drugoj papa Ratzinger - prema prosudbi strucnog ocjenjivackog suda, mladih povjesnicarki umjetnosti Vilme Bartolic, Korane Kolaric i Tine Širec, zaslužili su prvu, otkupnu nagradu Grada Rovinja, odnosno sedam tisuca kuna te pršut.

Damir Stojnic je osvojio drugu nagradu, takoder otkup Grada Rovinja, dok je 4,5 tisuca kuna, otkupnu nagradu Zavicajnog muzeja, dobila Patricija Cunjak. Otkupne nagrade u iznosu od 4,5 tisuca kuna tvrtke Esel iz Kurili, Gratis iz Tinjana, Maistre te Turisticke zajednice Rovinja bit ce dodijeljene Radovanu Kunicu, Nevi Pizzul, Vjekoslavi Sošic i Jeleni Kovac.

Posebnost ovogodišnje Grisije je da je izložba izašla iz svojih uobicajenih okvira. Umjetnik Boris Bucan, kojeg je žiri posebno pohvalio, na tri je lokacije, tocnije na oštecenim fasadama u Ulici Pietra Ive, na OŠ Vladimira Nazora i franjevackom samostanu, uocio slike te ih proglasio ulicnim slikama na koje treba gledati drugacijim okom. Na taj nacin skrece pozornost na gradevine i gradske ulice, njihovu rusticnost i zanimljivost, koje tako postaju dodatni punktovi i interesantna mjesta kako domacem stanovništvu tako i turistima. Rijec je o "Sitespecific" projektu, umjetnickoj akciji koja ce trajati sve dok vlasnici ne odluce obnoviti svoje fasade.

Uz inovativna umjetnicka ili amaterska djela i stvaranja koja su izložena na fasadama i podu Grisije sve do platoa crkve svete Eufemije i ove su se godine prikljucili i najmladi, i to u Ulici Garzotto. Novost je da su imali i radionicu pod vodstvom muzejske pedagoginje Marije Curcic gdje su izradili male batane, jedan od zaštitnih znakova Rovinja, te na njih ispisali poruke i želje. (Napisala Mihaela MEDIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter