Gripa zasad zaobilazi Županiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski lijecnici za sada nisu prijavili Zavodu za javno zdravstvo niti jedan slucaj gripe, što ne znaci da nema pojedinacnih oboljelih. Prošlog je tjedna epidemiološka služba odaslala lijecnicima obavijest da je gripa stigla u Hrvatsku, kao i uobicajene upute za postupak prijavljivanja.

Dosad je dokazan virus gripe A H1N1 - pandemijski soj kod tri osobe, dvije iz Zagreba i jedne iz Zagorja. One su imale uobicajenu klinicku sliku gripe kao i njihovi ukucani. Time je utvrden pocetak sezone gripe u Hrvatskoj.

Po rijecima dr. Andele Pocekaj, ravnateljice Istarskih domova zdravlja, do sada se nisu javljali pacijenti s tipicnim simptomima gripe. Dodaje da ima dosta grlobolja s povišenom temperaturom, ali zasad ne i influence.

Na sjeveru Istre, gdje gripa obicno stigne prva, takoder još nema tipicnih slucajeva koji ukazuju na tu bolest. Obiteljski lijecnik i voditelj Doma zdravlja u Umagu dr. Daniel Ferlin veli da je zbog nagle promjene vremena i dosadašnje južine velik broj pacijenata proteklih dana imao upalu grla, ali još nijedan nije imao tipicne simptome gripe. Ocekujem da ce sa zahladenjem biti manje grlobolja. Gripa svoj zamah dobiva obicno krajem sijecnja i u veljaci.

U sezoni gripe 2009./10. u Istri je oboljelo 1.578 osoba, a pretpostavlja se da je u svim slucajevima bilo rijeci o pandemijskoj ili svinjskoj gripi koja ce, kako se ocekuje, prevladavati i ove godine.

- Odaziv za cijepljenje ove je godine bio slab, a to ce nas nepovjerenje u cjepivo pratiti još neko vrijeme, sve dok se ljudi ne uvjere da je ono dobro kao što je bilo i do sada, rekla je dr. Jasna Valic iz županijske Službe za epidemiologiju ZZJZ-a.

Masovno cijepljenje trebalo je vec biti obavljeno, ali gradani se i dalje mogu pojedinacno cijepiti. Imunitet se stvara nakon dva tjedna pa se cijepiti može i u jeku gripe. Virus je prisutan uvijek, i ljeti može biti pojedinacnih slucajeva oboljelih, ali se gripa ne širi. Zimi su klimatski uvjeti i epitel u sluznici takvi da se gripa širi i dolazi do epidemije, pojašnjava ova lijecnica.

Po rijecima obiteljskih lijecnika, interes za cijepljenje je doista bio manji nego ranijih godina, ali Istrani se i dalje dolaze cijepiti. Nakon prošlogodišnje opce panike vezane uz cjepivo, ove su godine ostali zbunjenost i nepovjerenje. Stoga prije cijepljenja mnogi od lijecnika traže dodatna pojašnjenja.


Podijeli: Facebook Twiter