Gripa u Istri: Najviše oboljelih iz Labina i Rovinja

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Na području Istarske županije dosad je prijavljeno 58 slučajeva oboljelih od gripe. Budući da je sredinom siječnja evidentirano četvero oboljelih, jasno je da je u nepunih mjesec dana broj oboljelih veći za 54. Kako doznajemo u istarskom Zavodu za javno zdravstvo, oboljeli se nalaze pretežito u dobi između 30-64 godina i od 7-14 godina.

- Najviše prijavljenih slučajeva je sa epidemioloških područja Labina i Rovinja. Broj oboljelih je znatno manji u odnosu na broj prijavljenih u istom razdoblju prošle godine, kazala je voditeljica Službe za epidemiologiju dr. Vlasta Skopljak. Naglasila je da je u Istarskoj županiji ove sezone distribuirano 11.970 doza cjepiva protiv gripe.

Čekaju se izvješća

- Još uvijek nemamo kompletirana izvješća o broju cijepljenih osoba, no, s obzirom da je ove godine potražnja i interes za cijepljenjem bio povećan, pretpostavljamo da je većina cjepiva utrošena. Najčešće su se procjepljivali kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dakle kategorije za koje je cjepivo bilo i predviđeno, istaknula je dr. Skopljak. Liječnici upozoravaju kako gripa nije nimalo bezazlena bolest, osobito za osobe iz rizičnih skupina kao što su stariji građani i kronični bolesnici.

Preporuča se, ako je moguće, izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi više ljudi, češće provjetravanje prostorija kao i češće pranje ruku. Gripa započinje naglo s jako visokom temperaturom, obično s oko 39 stupnjeva Celzijevih, a popratne smetnje su i glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima. Povišena temperatura obično potraje do pet dana, a najbolje je to vrijeme "preležati", a već drugog ili trećeg dana može se pojaviti i suhi kašalj. Liječnici preporučuju da osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava dulje vrijeme ili osjete otežano disanje, bol u prsima ili srednjem uhu, trebaju otići obiteljskom liječniku, jer tada se vjerojatno radi o komplikaciji gripe. Tijekom liječenja, nužno je snižavati temperaturu i uzimati dovoljno tekućine.

Svinjska gripa

S obzirom da su neki mediji ovih dana prenijeli da je Hrvatskoj pred vratima svinjska gripa koja se pojavila u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je od početka godine umrlo pet osoba zbog komplikacija izazvanih virusom svinjske gripe, pitali smo dr. Skopljak kakva je situacija kod nas.

- Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ove sezone na području Hrvatske prevladava virus gripe AH1N1. Prijavljeni slučajevi gripe u našoj županiji dijagnosticirani su na osnovu epidemiološke situacije i kliničke slike, bez laboratorijske potvrde podtipa virusa, rekla je dr. Skopljak. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter