Gripa tek u začetku, epidemija je tek pred nama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od doktorice Vlaste Skopjak, epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije doznajemo da je u Istri za sada prijavljeno 215 slučajeve gripe, s tim da je protekloga tjedna, dakle od 12. do 18. siječnja, prijavljeno 209 slučaja. Dakle, pojašnjava Skopjak, gripa je tek u začetku i prava je epidemija tek pred nama.

Nema velikih odstupanja upale pluća

- Najviše je slučajeva za sada prijavljeno iz Labina, no liječnici opće prakse svakodnevno prijavljuju nove slučajeve, iz cijele Istre, veli Skopjak.

Upitana da prokomentira atipične upale pluća, a kojih je prema pisanju medija ove godine u pojedinim dijelovima Hrvatske puno više nego što je to uobičajeno, doktorica nam je navela je da liječnici Zavodu prijavljuju samo upale pluća i prema podacima se ne vidi koliko je onih atipičnih.

- Iako je broj lagano u porastu prema lani za sada nema velikih odstupanja, veli Skopjak pojašnjavajući da je u 2013. godini bilo prijavljeno 450 upala pluća, a lani 480 slučajeva. Prema podacima Zavoda, u siječnju ove godine evidentiranih slučajeva upale pluća bilo je tek četiri i iako je do kraja mjeseca ostalo još deset dana, podaci ipak pokazuju kako se ne radi o velikom broju oboljelih. Primjerice, u prosincu prošle godine je zabilježeno 25 slučajeva. Ipak, zbog gužvi u ordinacijama potrebno je pričekati do konačnog broja zaraženih koje Zavodu prijavljuju liječnici.

Boraviti u otvorenim prostorima

- Kako će završiti ova godina još ne znamo, veli doktorica te upozorava da su obje bolesti tipične za ovo doba i vrijeme kada se ljudi češće zadržavaju u zatvorenim prostorima u kojima se bolesti lako prenose.

Prema preporukama iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije bolesti se prenose kapljičnim putem pa je potrebno što više boraviti u otvorenim prostorima, a zatvorene provjetravati. Pranje ruku može smanjiti rizik od infekcije, ali svakako je potrebno dodatno ojačati imunitet, kao jedinu adekvatnu mjeru zaštite. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter