Gripa stigla u Istru: Među četvero oboljelih troje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri je prijavljeno četvero oboljelih od gripe, a riječ je o troje djece i jednoj odrasloj osobi, saznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli. Kraj prosinca i početak siječnja uobičajeno je vrijeme pojave virusa gripe na Poluotoku, kad se nakon zimskog raspusta djeca vraćaju u škole, a istarski skijaši pristižu s europskih zimovališta.

- Školska djeca vratila su se u zatvorene prostore gdje se kapljičnim putem virus gripe lakše širi. Opće su preporuke izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje ima više ljudi ako to nije nužno, a ako je po prirodi posla potrebno, prostorije treba češće provjetravati, a ruke češće prati te konzumirati svježe povrće i voće, naročito agrume. Gripa je ozbiljna bolest i treba je ozbiljno shvatiti, a naročito su ozbiljne komplikacije gripe, upozorava dr. Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiološke službe pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Bolest koju treba preležati

Kako prepoznati gripu? Dr. Skopljak kaže da bolest počinje naglo s jako visokom temperaturom, oko 39 stupnjeva Celzijusa. Javljaju se glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima. Povišena temperatura obično traje do pet dana, koje treba provesti u krevetu, odmarajući se. Drugi-treći dan može se javiti suhi kašalj. Ako povišena temperatura traje dulje i ako se pojavi otežano disanje, bol u prsima ili u srednjem uhu, tada se vjerojatno radi o komplikaciji gripe i treba se javiti svom obiteljskom liječniku. U slučaju upale pluća, srednjeg uha ili sinusa prepisuje se terapija antibioticima.

- Gripa se liječi samo na način da se snižava temperatura, uzima dovoljno tekućine, kad se javi kašalj da se uzima nešto za ublaženje kašlja i da se miruje, kaže dr. Skopljak i dodaje da u Zavodu za javno zdravstvo u Nazorovoj ulici u Puli još imaju nešto besplatnog cjepiva protiv gripe, dvadesetak doza, pa se još mogu javljati osobe iz rizičnih skupina kao što su stariji građani i kronični bolesnici, kaže dr. Vlasta Skopljak.

U ljekarnama cjepivo 60-ak kuna

Cijepljenje u Hrvatskoj službeno je počelo 2. studenog, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u njihov Referentni laboratorij za gripu prvi sumnjivi uzorci stigli su 21. prosinca prošle godine, kada je u četiri uzorka dokazan virus influence tipa A. Prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, porast prijava bolesti bilježe Nizozemska i Danska. U Zavodu podsjećaju građane i zdravstvene djelatnike da se i dalje može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, pogotovo kronični bolesnici i starije osobe kod kojih je povećan rizik od razvoja komplikacija gripe i pogoršanja osnovne bolesti. U ljekarnama se cjepivo može kupiti za 60-ak kuna (Vaxigrip), ali treba imati tzv. bijeli recept od liječnika. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter