Gripa stigla s proljećem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji ukupno je tijekom ove sezone prijavljeno 669 osoba s kliničkim simptomima gripe, dok je prošle godine u spomenutom razdoblju bilo čak 3.281 prijava oboljelih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u proteklom je, dvanaestom, tjednu praćenja prijavljeno 138 novooboljelih osoba.

Čak 103 oboljele osobe evidentirane su u Labinu, potom slijede Rovinj s 15, Buzet 12, Pula pet, u Umagu su dvije oboljele osobe, Pazinu jedna, dok u Poreču, prema podacima, nema oboljelih.

Uobičajeno, gledajući po dobnim skupinama, prednjače oboljeli u dobi od 30 do 64 godine života

- Ovogodišnja sezonska gripa pokazuje puno blaži intenzitet u odnosu na prošlu godinu. Kod nas su u cirkulaciji virusi gripe A i B i to podtip virusa gripe A (H3N2), dok podtip virusa gripe A (H1N1) koji je 2009. godine uzrokovao pandemijsku gripu nije detektiran u našoj zemlji, doznajemo od epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Branke Sep-Ševerdija.

- Virus gripe B koji cirkulira u ovom dijelu godine uzrokuje znatno blaže zdravstvene smetnje, tako da većina osoba čak i ne prepozna prisutnost gripe, stoga ni ne zatraži liječničku pomoć, pa često izostane realna slika o broju oboljelih osoba od gripe, zaključuje epidemiologinja. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter