Gripa spasila farmaceute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok su zdravstvene vlasti u svijetu sve zaposlenije zbog širenja svinjske gripe, farmaceutska industrija može zadovoljno trljati ruke. Zahvaljujuci rezanju troškova i vecim prihodima od lijekova, vodeci svjetski farmaceuti povecali su svoje zarade u trecem tromjesecju ove godine. Virus H1N1 tako se pokazao «podizacem» za nekoliko farmaceutskih kompanija koje predvidaju da ce u zadnjem kvartalu ove godine dodatno povecati prihode. Glavninu posla masovnog cijepljenja protiv svinjske gripe što su ga pokrenule vlade diljem svijeta dobili su europski proizvodaci lijekova GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis i AstraZeneca.

Švicarski Roche prihode je povecao za 9,7 posto i to uglavnom zahvaljujuci prodaji lijeka protiv gripe Tamiflu. Ta je kompanija u trecem tromjesecju zaradila 12,4 milijarde švicarskih franaka, a prihodi od Tamiflua skocili su gotovo deset puta - na 994 milijuna franaka. Kako prognoziraju u Rocheu, prihodi od prodaje Tamiflua u ovoj godini dosegnut ce dvije milijarde franaka (gotovo dvije milijarde dolara).

Strah od zaraze svinjskom gripom, snažno je vinuo i prodaju Relenze, antivirusnog lijeka koji proizvodi Glaxo. U trecem kvartalu, kako je izvijestila kompanija, tog je lijeka prodano u vrijednosti 182 milijuna funti (304,4 milijuna dolara), a u istom razdoblju prošle godine prihod od prodaje tog lijeka iznosio je svega 12 milijuna funti (oko 20 milijuna dolara). Kao i Roche, i Glaxo u zadnjem kvartalu ocekuje daljnji rast prihoda od prodaje lijekova protiv svinjske grupe, pa ocekivani prihod prelazi milijardu dolara.

Baš kao i ove dvije kompanije, i švicarski Novartis u trecem kvartalu ove godine ima, nikada bolje, financijske pokazatelje, a godinu bi tvrtka mogla završiti s rekordnim rezultatima. Neto dobit u trecem tromjesecju Novarts je povecao za nešto manje od jedan posto, na 2,1 milijardu dolara, dok je zarada lani bila 2,09 milijardi dolara. Financijski rast ta kompanija ne temelji samo na razvoju cjepiva protiv svinjske gripe, vec i na razvoju i prodaji drugih lijekova. U zadnjem kvartalu prodaja cjepiva protiv svinjske gripe, prema ocekivanjima Novartisa, iznosit ce od 400 do 700 milijuna dolara od ukupne prodaje u zadnjem kvartalu.

Sve farmaceutske kompanije ocekuju nastavak rasta prodaje lijekova i cjepiva povezanih s gripom i još bolje poslovne rezultate koncem godine. Na to racuna i anglo-švedska kompanija AstraZaneca, koju se smatra relativno malim igracem na «tržištu gripe». No, toj je kompaniji ugovorom s vladom SAD-a o opskrbi oko 40 milijuna doza cjepiva u spreju za H1N1, omoguceno da u trecem kvartalu zaradi 152 milijuna dolara. Francuski proizvodac Sanofi-Aventis, pak, u zadnjem kvartalu ocekuje 500 milijuna dolara od prodaje cjepiva protiv svinjske gripe.

Odlicni poslovni rezultati u drugom kvartalu i ocekivani rast prema kraju godine obilježja su i americkih farmaceutskih korporacija, poput Pfizera ili Baxtera koji svoje lijekove iz palete «gripa» distribuiraju na tržište EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter