Gripa se ocekuje oko Nove godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i prošle godine, i ove se dolazak gripe ocekuje oko Silvestrova, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- Znamo da ima sporadicnih slucajeva gripe u Europi, dok u Hrvatskoj još niti jedan nije potvrden. Pretpostavljamo da ce, kao i lani, epidemija biti aktivirana krajem ove ili pocetkom iduce godine, odnosno u vrijeme zimskih praznika. Kao i u drugim dijelovima svijeta, ona bi trebala biti uobicajena. Do sada je obiteljskim lijecnicima podijeljeno gotovo 30 tisuca doza, a dojava da su bez njih ostali trenutno nemamo, rekla je Sopljak.

Koliko je jesenas doza cjepiva iskorišteno, nismo uspjeli doznati buduci da ce izvještaj biti gotov po završetku cijepljenja. Skopljak kaže da ga zainteresirani gradani mogu iskoristiti bez straha potaknutog pricama zbog kojih je prošle godine neiskorišten ostao veliki broj doza jer je cjepivo, poput svih sezonskih, sigurno. Njegov je sastav jednak lanjskom, odnosno ono sadrži antigene dviju gripa tipa A (H1N1 i H3N2) te antigen gripe tipa B.

Osim kod vlastitog lijecnika, preventivnu zaštitu moguce je zatražiti i u Zavodu za javno zdravstvo od 8 do 10 te od 11 do 13 sati, s time da je ona za starije od 65 godina i kronicne bolesnike, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene djelatnike, šticenike i djelatnike domova za starije osobe te institucija za njegu kronicnih bolesnika besplatna, dok ostali placaju 65 kuna. Kontinuiranim cijepljenjem postiže se bolja, iako ne u potpunosti zagarantirana zaštita od razlicitih tipova gripe. Prema evidenciji Zavoda, od gripe je prošle zime u Istri oboljela ukupno 2.481 osoba. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter