Gripa kasni ili je blaga pa sliči virozi

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

U zadnjem smo tjednu siječnja, većina Istrana se vratila s europskih skijališta, a prijavljeno je tek desetak oboljelih od gripe na području Istarske županije. Prijavljivanje traje već dva tjedna, ali to su brojke kojima raspolažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Nije to ništa neobično, broj prijava oboljelih od gripe raste krajem siječnja, pa i mi očekujemo veće brojke u narednom periodu. U čitavoj Hrvatskoj je zasad prijavljeno svega 500-600 oboljelih, a niti u Europi nije se razvila prava epidemija gripe.

Očito da je u pitanju blagi porast i da moramo pričekati, vidjeti kako će se situacija dalje razvijati. Prisutna su tri soja virusa gripe, dva tipa A i jedan tipa B, koji su i očekivani i sva tri se nalaze u ovogodišnjem cjepivu. Još ga nije kasno primiti jer epidemija traje dva do tri mjeseca, kaže dr. Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiološke službe pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Lani je u Istri zabilježeno oko 2.000 oboljelih od gripe. Ove zime velika epidemija zabilježena je jedino u SAD-u, gdje je u državi New York proglašeno i izvanredno stanje.

Kako razlikovati gripu od "obične" viroze? Gripa se pojavljuje samo u zimskoj sezoni, a simptomi dolaze naglo - visoka tjelesna temperatura, od 38 stupnjeva Celzijusa naviše, praćena je glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, općom slabosti.

Tek kasnije pridružuju se respiratorne smetnje poput grlobolje, curenja iz nosa i kašlja, a kod djece su mogući i mučnina, povraćanje i proljev. Gripa u prosjeku traje sedam dana, a teži oblici traju dulje i mogu dovesti do virusne upale pluća.

Zatvoreni prostori osobito su pogodni za širenje virusa. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Liječenje podrazumijeva mirovanje, veće količine tekućine, a lijekovi samo protiv temperature i kašlja.

Poznato je da antibiotici ne liječe virusne infekcije pa tako ni gripu; većina liječnika i dalje se slaže da je najbolja zaštita pravovremeno cijepljenje. Cjepivo je besplatno, odnosno plaća ga država za rizične skupine - starije od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju, za pojedine kronične bolesnike neovisno o dobi te za zdravstvene radnike. Ostalima je na raspolaganju u ordinacijama obiteljske medicine i zavodima za javno zdravstvo, po cijeni od 50 kuna. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter