Grimanijem se orila dalmatinska pisma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tedi Spalato i klapa Iskon priredili su još jednu glazbenu feštu u krcatom prostoru kaštela Grimani u Savicenti. Manifestacija "Zvijezde u Kaštelu", u organizaciji Alena Vozile, a u sklopu koje je koncert održan, pokazala se jako uspješnom što se vidjelo i na koncertu Josipe Lisac prije tri tjedna.

Ovaj put se Grimanijem orila dalmatinska pisma u što se svesrdno ukljucila i publika. Spalato, koji je nastupio sa svojim pratecim bendom Marinero, ljubitelj je sporijeg ritma i na racun toga se i sam šalio, no i takve su njegove pjesme uspjele dirnuti publiku i natjerati je na pjesmu od samog pocetka.

Prvi vrhunac se dogodio s njegovim najvecim hitom "Sve cu preživit" koji je uz Tedija otpjevala i publika, a onda ju je, bez stanke i uvoda, povezao s "Vela Lukom" i sudjelovanje publike se nastavilo. Ovdje je Spalato sišao s bine, vukuci kabel mikrofona,jer se htio približiti svojim obožavateljima.

Kako je ljudi bilo puno, atmosfera je ocito dodatno raznježila Spalata koji je puno pricao izmedu pjesama i htio prisutnima dati do znanja koliko mu je stalo do njih te je "Dalmacijo, lipo ti je ime" posvetio Istri.

"Plan je najprije ovom lipom svitu ostaviti malo srca i duše", rekao je u jednom trenutku. Njegovo su srce i duša ipak u rodnoj Dalmaciji i Splitu koji voli bez obzira na sve loše što se u njemu ponekad dogodi, pa mu je i posvetio "Vridilo se rodit".

Za svoju dalmatinsku grudu otpjevao je Stipišicevu "Dalmatino povišcu pritrujena". Jedino nam je malo žao što mu se u ovoj legendarnoj pjesmi, koju neki zovu i dalmatinskom himnom, nije pridružila klapa Iskon.

Ona mu se pridružila malo kasnije, u završnom dijelu koncerta. S njima je nastavio nizati hitove te su zajedno koncert do drugog vrhunca doveli izvedbom pjesme "Konobo moja". Svoj su zajednicki set zapoceli duhovitom vokalnom improvizacijom u koju su ubacili malo jazzerskog scat pjevanja.

Klapa Iskon je sinoc i otvorila koncert polusatnim nastupom. Za razliku od Spalata koji voli sporije pjesme i balade, iskonovci preferiraju brže stvari poput Belanovog "Galeba" ili cak ruske "Kaljinke" i uz to se jako vole šaliti. Svoj su uvodni nastup okoncali autorskom "Vrime za kraj" s kojom su nastupili na Dori.


Podijeli: Facebook Twiter