Grimani preuzeli ključeve kaštela i otvorili viteške igre

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Primopredajom ključeva kaštela gospodi Grimani u petak je svečano otvoren 5. Srednjovjekovni festival. Međutim, sama primopredaja nije potekla bezuvjetno. Istarski župan Valter Flego tražio je od vladara da iznese programe razvoja ovog kraja, a općinski načelnik Dalibor Macan zahtijevao je više financijskih sredstava za Općinu. No, dok je dvorska luda zabavljala okupljene - ključevi su bez puno prigovora prešli u ruke novom, i nekadašnjem, vladaru Savičente.

Gospodin Grimani je obećao da će od sada nadalje biti kao u srednjem vijeku, a da neće nedostajati ni krvavih bitki. Upravo je to bio idući program jer je u njegovom kaštelu započeo viteški turnir. Još je veći doživljaj bio u Žlinji gdje je sagrađen srednje vjekovni tabor s nizom borbenih sprava koje sugeriraju da se sprema napad na kaštel.

A to posjetitelje očekuje danas za kada je najavljen noćni napad. Tada će se u funkciju staviti niz srednje vjekovnih ratnih sprava poput vatrenih kugli, strijela i topova. Za nedjelju je najavljeno simulirajuće paljenje drevnog kaštela. Danas i sutra će sudjelovati 15-ak viteških, povijesnih i drugih udruga iz Hrvatske i inozemstva te će biti prikazano 50-ak predstava, povijesnih prikaza i inscenacija viteških bitki, turnira i srednjovjekovne svakodnevnice.

Nudit će se jela lovačkih kuhinja. Simbioza tabora na livadi pored uzvišenog kaštela, usred ovog prekrasnog mjesta, i 200 kostimiranih sudionika daju kulisu u kojoj srednje vjekovni festival izgleda kao da je dio svakodnevnice. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter