Grimalda ugostila 70-ak mladih sviraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jednom od najljepših istarskih vidikovaca, inace pustoj Grimaldi, u nedjelju je održan peti susret Supci pud mavricun, na kojem je nastupilo sedamdesetak mladih sviraca tradicijskih i narodnih instrumenata. Naziv manifestacije na dijalektu grimaldskog kraja znaci "Sviraci ispod duge".

Na dobro popunjenom mjesnom trgu cerovljanski je nacelnik Emil Daus izrazio zadovoljstvo što je publika prepoznala ovu manifestaciju što znaci da je tradicijska glazba živa. Susret je otvorio župan Ivan Jakovcic najavivši da ce do kraja njegova mandata Istarska županija urediti mjesnu staru školu koja bi trebala postati "kulturni centar ovog dijela Istre".



Manifestaciju je plesom šetepaši otvorila djecja sekcija Folklornog društva Pazin, a uslijedila su 42 individualna ili grupna nastupa mladih sviraca koji prema pravilima moraju biti mladi od 30 godina.

Susret s glazbenom baštinom potrajao je kroz citavo suncano nedjeljno poslijepodne, a na pozornici su se izredali sviraci na gotovo svim autohtonim istarskim narodnim instrumentima - mihu, veloj i maloj roženici, šurlama, mišnicama - koje obilježava netemperirani melos, ali i na udomacenim instrumentima bajsu, organicu, vijulinu, trieštini, klarinetu te harmonici.



Osim slušanja istarskog melosa posjetitelji su na obližnjim štandovima mogli kupiti istarske narodne instrumente, suvenire, ali i domaci sir, vino, razne vrste rakija, a mnogi su se odlucili prošetati proljetnim krajolikom okolice Grimalde. Nakon službenog dijela programa posjetitelje je nastavila zabavljati vrlo dobra pazinska etnoskupina Veja.

Manifestaciju je pod pokroviteljstvom Istarske županije i Opcine Cerovlje organizirala udruga Pagubice, zajedno s mladima iz okolice Grimalde, te Radio Istra.


Podijeli: Facebook Twiter