Grimalda pod opsadom "ubojica" i "silovatelja"

Policijska vježba UNPOC Croatia 2014. (M. SARDELIN)
Policijska vježba UNPOC Croatia 2014. (M. SARDELIN)

Grimalda je po deveti put bila pod opsadom "opasnih terorista, ubojica, silovatelja i zlostavljača", a 22 policajca iz devet zemalja su dovodeći u opasnost vlastite živote rješavali neke od gotovo bezizlaznih situacija.

No, budući da se radilo o policijskoj vježbi UNPOC Croatia 2014. (United Nation Police Officer Course) nitko nije smrtno stradao, no modrica i straha nije falilo. Vježba se svake godine održava na području Grimalde i okolice u svrhu usavršavanja policijskih službenika i više zemalja za nadolazeće mirovne misije u područjima gdje je to potrebno. Novi je ove godine polaznik iz Afganistana, policijski pukovnik Amin Mohammad Amin, kojega su tijekom akcije teroristi "smaknuli".

Šest voditelja MUP-a i šest stranih instruktora

Vježba policajaca je počela 22. rujna i završila jučer. Polaznici su bili podijeljeni u šest grupa sa šest voditelja iz MUP-a te šest stranih instruktora iz Švedske, Austrije, Slovenije, Slovačke, BiH i Crne Gore. Polaznici su iz Hrvatske, Češke, Slovenije, Srbije, BiH, Afganistana, Crne Gore, Slovačke i Švedske. Njihov zadatak je bio da temeljem teoretskog i praktičnog znanja riješe zadano u praksi, na terenu. Statisti, svi redom iz specijalnih i interventnih jedinica policije, od kojih su neki već prošli mirovne misije svojom su maštovitošću uprizorili i inscenirali događaje, a polaznici nisu znali što ih čeka. Naime, što je situacija bila realističnija, to je rezultat bolji. Budući mirovnjaci nisu u svakoj situaciji iznijeli "živu glavu" jer su neke od njih bile bezizlazne. Primjerice, postavljena zasjeda je značila pljačku, silovanje i sigurnu smrt, bez drugog mogućeg ishoda, a prometna nesreća je ustvari bila "navlakuša" za ulazak u minsko polje. Bezazleno zlostavljanje u obitelji bi završavalo  tobožnjim klanjem i rafalima iz automatskog oružja.

Statisti grupama zadavali neočekivane zamke

Polaznici su kod rješavanja problema trebali prebaciti u drugi mentalni sklop i prilagoditi se području u kojem se nalaze. Ulazak u posjed rabijatnog vlasnika može značiti smrt, a ostaviti osobu u prostoriji bez nadzora i pregleda ako ima oružje je također vrlo opasno. Također, odvraćanje pozornosti mirovnjaka dok im netko neprimjetan ubacuje eksplozivnu napravu u vozilo, značilo je kraj misije, jednako kao i napad na osobu s nožem, s previdom da druga osoba ima automatsko oružje. U jednom je scenariju namještena soba u koju je stavljeno oružje, ručni bacač, droga, osobni dokumenti te seksualna pomagala kao mamac za polaznike. Njihova je zadaća ujedno i uočavanje svega što se nalazi u nekom prostoru, a što može biti opasno ili ilegalno.

Statisti su svakoj grupi zadavali probleme koje nisu očekivali. Naime, zasjeda u pucnjavu i izbacivanje iz vozila, a potom stavljanje kapuljača i vezivanje. Ako je u grupi bila ženska osoba onda je simulirano silovanje dok bi na kraju svi redom bili "zaklani i upucani". U natezanju i navlačenju bilo je bacanja na tlo, udaranja nogama i rukama. Uglavnom, statisti ih nisu štedjeli jer im se u mirovnim misijama, u realnim situacijama može dogoditi i gore od toga. Od svega što su prošli, najgori je dio biti vezan s kapuljačom na glavi, takvo iskustvo i u situaciji ovakvog prilično jakog treninga, tjera strah u kosti.

I afganistanski policijski pukovnik polaznik tečaja

Na kraju svake akcije polaznicima je objašnjavano gdje su pogriješili te što su učinili pravilno. Problem se pojavio kada su polaznici samovoljno poduzimali neke korake kojima bi ugrožavali misiju. Upravo je taj prethodni teoretski dio vrlo važan jer im učestalo ponavljaju da se moraju prilagoditi području, običajima i vjeri u zemlji gdje se nalaze. Naravno da su vjerski običaji prvi i najvažniji faktor, jer premlaćivanje žene je u nekim zemljama gotovo normalno, a pokušati silom spriječiti takav čin znači smrt, stoga se polaznici moraju koncentrirati i na vlastitu sigurnost.

Koordinator cijelog tečaja je Dalibor Franulović, policijski službenik za mirovne misije i policijski časnik za vezu, dok je voditelj tečaja Lidija Werhas. Franulović nam je kazao što se od polaznika očekuje te na koji način moraju raditi.

- Polaznici, redom svi policajci u grupama prošli su kroz šest scenarija koristeći se teoretskim i praktičnim iskustvom tijekom proteklih devet dana vježbe. Zadatak im je bio da na temelju uputa koje dobivaju putem operativnog centra odlaze na teren i rješavaju svaku situaciju. Nije im bilo dozvoljeno koristiti mobitel, već radio vezu te običnu kartu. U svakom slučaju vježba je od velike koristi za nove polaznike mirovnih misija jer im na taj način prikazujemo najbližu sliku realnosti koja ih može zadesiti. Cijeli tečaj se odvija na engleskom jeziku, kazao nam je Franulović.

Afganistanski policijski pukovnik Mohammad Amin je pored uloge polaznika na tečaju prezentirao Afganistan i ulogu koju ima njihova policija. On je naime, u Kabulu zadužen za međunarodnu suradnju policajaca u mirovnim misijama, a na vježbu u Grimaldu je došao na poziv Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova RH. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter