Grimalda: Održan susret "Supci pud mavricun"

Ples polaznika vrtića u Pazinskim Novakima (M. RIMANIĆ)
Ples polaznika vrtića u Pazinskim Novakima (M. RIMANIĆ)

Mladi izvođači tradicijske glazbe iz raznih krajeva Istre okupili su se minule nedjelje u Grimaldi, na godišnjem susretu "Supci pud mavricun" (Svirači pod dugom). Program su otvorili polaznici dječjeg vrtića u Pazinskim Novakima i pomladak Folklornog društva Pazin koji su pokazali koje su istarske plesove do sada naučili.

Prije devet godina susret mladih izvođača tradicijske glazbe pokrenuli su Emil Daus, u ono vrijeme producent Radio Istre, danas načelnik općine Cerovlje i Igor Blagonić, ondašnji i današnji predsjednik Udruge mladih Pagubice.

Prisjetivši se tih dana Daus je rekao kako je ideja pala na plodno tlo jer velik broj mladih izvođača koji svake godine pohode Grimaldu svjedoči da tradicijska glazba neće pasti u zaborav. Pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica dodao je kako je Istra poznata i kao regija kulture, a u tom se kontekstu najčešće spominju Motovun film festival, koncerti u Areni i slična događanja.

Međutim i događanja poput susreta "Supci pud mavricun" upotpunjuju kulturnu scenu i kartu Istre.

"Programi kojima se njeguje tradicija, u ovom slučaju tradicijska glazba pokazuju ki smo, ča smo i kamo gremo", rekao je Torbica dodajući da će županija uvijek potpomagati ovakve projekte, projekte koji nastoje sačuvati istarsku baštinu i tradiciju.

Nakon što je susret i službeno otvoren na pozornicu su se popela 53 izvođača i izvela 30 glazbenih točaka. Mantinjadu, kako i priliči susretu tradicijske glazbe izveli su na roženicama Barbanci Luka Floridan i Mikele Pajković. Za njima su se zaredali mladi solisti, dueti i manji sastavi i pokazali koliko su vješti u izvođenju tradicijske glazbe.

Za razliku od početaka susreta "Supci pud mavricun", kada se u Grimaldi mogao čuti mih, više svirača roženica i drugih instrumenata, koje podrazumijevamo kao simbole istarske tradicijske glazbe, ove su godine prevladavale harmonike. Isto taku na programu je bilo više valcera i polki slovenskog ugođaja nego istarskog, a članovi "Kumpanije kosirići" iz Tinjana izveli su na harmonikama uz roženicu popularnu tamburašku "Zoricu".

Treba izdvojiti mlade Medulince Doriana Jurkotu i Matea Radolovića koji su uz roženice tarnakali pjesme "Nova moda" i "Novi vali". I doista ima pravo njihov voditelj Miho Orlić kad kaže da mogu "na svaki smanj".

Nastupali su i cijenjeni umjetnici Noel Šuran i članovi pazinske etno skupine "Veja". Na ovogodišnjem susretu oni su se predstavili samostalnim projektima.

Šuran, multimedijalni umjetnik i muzikolog predstavio je trostruki CD naslovljen "Audiografije - igrajmo se tradicijskom glazbom", a skupina "Veja" na koncertu kojim je zaključen ovogodišnji susret u Grimaldi predstavila je svoj album "Dolina mlinova". (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter