Grimalda crna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Grimalda crna
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Matoševic
Lokacija: Grimalda, srednja Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka:
file romba u tamnom maslacu
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 122 kuna (Cicibela, Rovinj)

Pojedini vinari jednostavno imaju viziju i petlju da podignu izvrstan vinograd negdje gdje vecina smatra da to nece biti moguce. U povijesti vinarstva jedan od najboljih primjera je Mario Incisadella Rochetta, koji je još šezdesetih godina prošlog stoljeca u toskanskom Bolgheriju posadio bordoški sortiment te napravio prvi supertoskanac - legendarnu Sassicaiju.

Ivica Matoševic bi definitivno mogao biti istarski primjer vizionara s vinogradima na prekrasnoj Grimaldi. Matoševic je predvodnik vinskog "novog vala" koji se desio u Istri sredinom devedesetih godina prošlog stoljeca. Veliki novitet bila su njegova vina simbolicnih imena Alba, Anima, Mora? A veliko iznenadenje je bilo što su sva bila klasificirana kao stolna, ali brzo su prihvacena jer su posjedovala izvrsnu kvalitetu.

Danas bih se osvrnuo na Cuvee Grimalda crno iz berbe 2009. koje je kupaža merlota (85 posto) i terana (15 posto). Grožde je brano sredinom rujna na položaju Brdo, a maceracija i fermentacija nakon berbe trajale su 15 dana. Prinos po trsu je oko jedan kilogram, pa dobijemo vrlo kvalitetno, strukturirano i kompleksno grožde.

Nakon pretakanja vino ide na odležavanje u barrique bacvice od francuskog hrasta na razdoblje od 15 mjeseci. Nakon toga slijedi blendiranje u inoksu i odležavanje u boci šest mjeseci prije izlaska na tržište. Veliku ulogu u radu podruma ima samozatajni enolog Saša Topolovec, koji spada u red najznacajnijih istarskih enologa mlade generacije.

Vino ima lijepu tamnorubinsku boju s tamnijim rubovima, bistro je i djelomicno gusto prema gustom. Miris je intenzivan, izražen i jako fine kakvoce. Prvo se na nosu javlja bobicasto voce u obliku borovnice i šumske jagode, cak marmelada od malina, potom i lijepa nota cokolade, ali i malo cedrovine, koja pomiješana s vanilijom dolazi od drvene bacve, a nailazi mi i malo mirisa kože. Dakle miris je kompleksan i bogat.

Vino je suho, djelomicno toplo mekano, nježno, cak baršunasto. S druge strane vino je svježe, djelomicno tanicno prema tanicnom i vrlo ukusno te mineralno. Vino je punoga tijela, uravnoteženo s izraženom intenzivnosti okusa i primjetne trajnosti u ustima te izvrsne kakvoce okusa s naglašenom elegancijom i mineralnošcu.


Podijeli: Facebook Twiter