Grillov pokret traži mandat za sastav vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokret pet zvijezda (M5S) bivšeg komičara Beppa Grilla zatražio je u četvrtak od talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana mandat za sastavljanje nove vlade na temelju činjenice da je na prošlim parlamentarnim izborima "postala prva politička snaga po broju osvojenih glasova".

"Zbog tog razloga, službeno tražimo mandat za sastavljanje nove vlade i realizaciju našeg programa", izjavila je Roberta Lombardi, predsjednica kluba zastupnika M5S nakon sastanka s predsjednikom Napolitanom na kojem je sudjelovao i Beppe Grillo.

M5S je pojedinačno osvojio najviše glasova na izborima 24. i 25.  veljače, ali je zbog ulaska ljevice i desnice u razne koalicijske blokove ipak treća po snazi parlamentarna grupacija. Najviše mandata ima koalicija ljevice Piera Luigija Bersanija, a slijedi je desna koalicija Silvija Berlusconija.

Bersanijev blok ima apsolutnu većinu u Zastupničkom domu, no tek relativnu većinu u Senatu. Bersani je bezuspješno tražio potporu zastupnika iz redova M5S kako bi dobio apsolutnu većinu i u gornjem domu.

Predsjednik Napolitano će na konzultacije za sastav nove vlade tijekom dana primiti izaslanstvo Naroda slobode, stranke Silvija Berlusconija, i izaslanstvo njegovog saveznika, Sjeverne Lige. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter