Grijanje na drva ipak najisplativije

S drvima je puno posla, no na koncu su najjeftinija (M. ANGELINI)
S drvima je puno posla, no na koncu su najjeftinija (M. ANGELINI)

Uoči početka sezone grijanja usporedili smo cijene energenata, da bismo preciznije znali kakvi su nam troškovi. U tome nam je pomogao Silvano Cukon, stručni suradnik za energetiku županijskog Odjela za gospodarstvo.

Iz naših proračuna proizlazi poznata činjenica da je najjeftinije grijanje na drva uz solidnu peć, a odmah zatim na prirodni plin, dok je struja najskuplja. Ukoliko potrošimo 300 kuna za drva, dostavu i piljenje te uz pretpostavku da kubični metar drva teži 500 kilograma te uz njegovu vlažnost od 20 posto, potrošit ćemo 0,20 kuna za jedan kilovatsat dobivene (toplinske) energije s drvima. Ukoliko je cijena metra drva 400 kuna ili je težina drva po kubiku manja, potrošit ćemo više - od 30 do najviše 40 lipa po kilovatsatu. Ekonomični su i peleti kojima se potroši 31 lipa po kilovatsatu energije.

Nije ni čudno što tako velik broj ljudi u Istri i Dalmaciji još uvijek cijepa i pili. Premda je puno posla s drvima, presudna je cijena. Za razliku od drugih energenata, drva je uvijek bilo i bit će, no nemaju svi uvjete za korištenje peći na drva.

Budući da se izgradnja nove plinske mreže na prirodni plin širi, Pula i Istra polako dolaze do još jednog energenta koji spada među najpovoljnije, odmah nakon drva. Za kilovatsat prirodnog plina potrošit ćemo 0,45 kuna. Za obiteljske kuće uvođenje prirodnog plina popriličan je izdatak, koji će se isplatiti tek za nekoliko godina, ali tamo gdje instalacije za plin već postoje, prirodni plin je vrlo ekonomičan izbor. Do sada se u Puli s gradskog na prirodni plin prespojilo oko polovice od ukupno 11 tisuća potrošača.

Značajan broj kućanstava u Istri koristi ukapljeni naftni plin propan-butan (spremnik za kućanstvo) čija je potrošnja isplativija od struje ili lož-ulja i iznosi 0,766 kn/kWh.

Struja je u principu najskuplja, osim u nižoj tarifi kod dvotarifnih brojila kada se koristi klima-uređaj. No, kao što znamo, malo je kada potrebno dogrijavati stan klima-uređajima od 21 do 7 sati zimi, odnosno od 22 do 8 sati u vrijeme ljetnog računanja vremena, kada je jeftinija struja. Podsjetimo da klima-uređaj iskorištava i toplinu izvana (iz atmosfere) pa je njegova efikasnost dvostruko veća od grijalica. No, također svi znaju da kada je doista hladno, klima neće dovoljno zagrijati i koristi se samo za prijelazno razdoblje. Toplinska pumpa (koristi struju), koja je u Istri rijetkost, daleko je najjeftinija opcija grijanja kuće, ali tu se radi o velikom ulaganju.

Klasično grijanje na struju postalo je popriličan luksuz pa ćemo tako potrošiti 1,14 kuna za kilovatsat u vrijeme skuplje struje ako koristimo grijalicu.

Ukupnom se trošku za grijanje u domaćinstvu trebaju dodati i paušali koji se naplaćuju za plin i struju (20-ak kuna), odnosno najam spremnika za UNP u iznosu od stotinjak kuna.

Cijena ionako skupog lož-ulja stalno raste s neizvjesnim ishodom. Zbog toga je u Istri dobrodošao prirodni plin posebice za škole, bolnice i druge ustanove koje su koristile taj energent.  (Piše Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter