Grijanje i hlađenje uz pomoć topline Zemlje

Valter Poropat i Dalibor Jovanović (R. SELAN)
Valter Poropat i Dalibor Jovanović (R. SELAN)

Istarska regionalna energetska agencija - IRENA danas je organizirala predavanje na temu "Povećanje potencijala ulaganja u sustave geotermalnih dizalica topline". Riječ je o sastavnom dijelu europskog projekta korištenja geotermalne energije Legend, koji se provodi u sklopu programa jadranske prekogranične suradnje IPA. Predavanje je održano u novoj zgradi jaslica Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac", u koju je ugrađena dizalica topline.

Prezentacija opreme

Skup su otvorili direktor IRENA-e Valter Poropat, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, a predavanja su održali Francesco Tinti, Davor Gržan, Ivan Ivković i Florijan Čelić. U novim prostorima jaslica održana je i prezentacija proizvođača i distributera opreme za korištenje geotermalne energije, a u dvorištu Srednje škole Mate Blažine sudionici predavanja su obišli Geotermalni park u nastajanju prema učeničkom projektu.

- Osim ukazivanja na mogućnosti povećanja potencijala ulaganja u sustave geotermalnih dizalica, cilj predavanja je upoznati se s primjerima sustava geotermalnog grijanja i hlađenja u hotelima, kućama za odmor i agrarnim gospodarstvima. Isto tako je zanimljiva prezentacija sustava geotermalnog grijanja i hlađenja u integraciji s korištenjem drugih obnovljivih sustava energije, a na kraju ćemo govoriti o mogućnostima financiranja geotermalnih dizalica, kazao je Poropat.

Za potrebe novog dijela jaslica postavljene su tri sonde na dubinu od stotinu metara. Voda se vraća s konstantnom temperaturom koja na toj dubini vlada te je u izmjenjivaču predaje fluidu pomoću kojega se održava željena temperatura u prostoru.

Potencijal tla

- Sustav je vrlo sofisticiran, a sastoji se od ventilacijskog razvoda, sustava podnog i zidnog niskotemperaturnog grijanja ili hlađenja, 11 ventilokonvektorskih jedinica i sustava pripreme potrošne tople vode. Podni i zidni razvod te ventilokonvektori koriste se za grijanje objekta, a zidni razvod i ventilokonvektori zajedno s ventilacijskim sustavom za hlađenje. Na ventilacijski sustav spojen je rekuperator zraka visokog stupnja učinkovitosti. Na ulazu u njega zrak se predhlađuje ili predgrijava uz pomoć geotermalne dizalice, objasnio je Dalibor Jovanović, voditelj projekta. Ukupna vrijednost investicije iznosi 400 tisuća kuna.

Izmjena topline u Geotermalnom parku odvijat će s u izmjenjivačima topline u obliku košara sa spiralno namotanim gumenim cijevima. Postavit će se petnaest košara u rupe dubine dva metra, svaka napunjena različitom vrstom tla s područja Istre. Prvenstveni cilj je da učenici izmjere toplinsku provodljivost tala da bi saznali njihov eksploatacijski potencijal, nakon čega će se uz pomoć profesionalnog instalatera košare spojiti u geotermalno izmjenjivačko polje na temelju izvedbenog projekta koji će izraditi. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter