Griff: Konzumiranje hrane je pravi ritual

Goran Kauzlarić Griff (M. MIJOŠEK)
Goran Kauzlarić Griff (M. MIJOŠEK)

Popularni bujski glazbenik i producent Goran Kauzlarić Griff za štednjakom se jednako dobro snalazi kao u svom prirodnom okruženju - na pozornici ili u muzičkom studiju.

- Obožavam kuhati i to radim najmanje jednom tjednom za svoju suprugu Robertu, kćer Arlene i prijatelje. Najradije i najbolje pripremam ribu i morske plodove. To mi je valjda ostalo od mog nona Domenica De Domizija.

On je bio iz Brindisija, iz talijanske regije Puglija gdje caruje morska hrana. Kad moji zermani iz tih krajeva dođu i vide što sve mi imamo, a u njihovom moru je više nemoguće naći, jednostavno polude, priča Goran.

Uz svoj glazbeni studio u obiteljskoj kući ima drugu kuhinju u koju nitko nema pristupa osim njega. Tu se može opustiti uz gastronomske delicije, a glazba ga prati i u kulinarskim egzibicijama, posebno napolitanski i mediteranski repertoar Renza Arborea.

Tek kad dovrši posao otvara vrata svijetu, jer za njim u čišćenju ima posla za tri osobe, priznaje. Goranov je glavni specijalitet rižoto sa škampima i šparugama.

- Osnovna je stvar nabaviti prave kvarnerske škampe. Nikakve druge ne priznajem! I moraju biti živi, jer svaki sat koji provedu izvan mora izgube jednu nijansu gušta. Još jedna važna stvar – koristim isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje i najbolja vina s Bujštine, naglašava autor vinske himne tog područja "Dignimo čaše/Ancora un brindisi", otpjevane s ovdašnjim vinarima. Za obitelj i društvo voli spremiti i dobar roštilj, jer, kako kaže mesojed je i konzumira "gotovo sve šta se kreće".

No, obavezno je na Griffovom stolu i "nešto na žlicu" te povrće, u prvom redu iz njegova vrta. Bitno je da su namirnice svježe i domaće, a recepti su iz istarske tradicije.

- Posebna je to priča kad nešto sam posiješ, pratiš kako raste i na kraju pojedeš, po mogućnosti s dragim ljudima. U tome se krije užitak. Konzumiranje hrane je pravi ritual, zahtijeva pažnju i vrijeme, pa si, ako ikako mogu, za to izdvojim bar pola sata.

Druga važna stvar je dobra vibra među ljudima za stolom, koja traje i u druženju nakon jela, po mogućnosti uz dobro vino i gitaru, priča Goran. Osim na ribu i meso, slab je i na dobre kolače. Što su kompliciraniji i kremastiji - to bolje! (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter