Grickalica je miss Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaesti izbor "Naj-koza 2010." u svetvincentskoj Žlinji podno kaštela, kao i svake godine, okupio velik broj posjetitelja, a najljepšom, miss Istre, proglašena je koza Grickalica, kako ju je nazvala njena vlasnica, sedmogodišnja Noela Trento.



Kao na pravom natjecanju ljepote, najljepša koza dobila je lentu te prvu i drugu pratilju, koze kojima su vlasnici Robert Fabris i Seno Murtic, a vijence oko vrata missice su odmah krenule brstiti, ne cekajuci da završi fotosession.

Bilo je ukupno devet kategorija pa su izabrane i najizvornija, najsimpaticnija te koza s najvecim cicami, kao i miss Savicenta, zatim prc s najvecima rogi i mister prc te su naj-kozama pripale nagrade iznenadenja i priznanja.



Sudjelovalo je petnaest uzgajivaca koza s ukupno 40 grla. O najljepšima je odlucivao žiri u kojem su bili predstavnik Hrvatskog stocarskog centra iz Pazina Alfredo Jadrejcic, predstavnik poljoprivredne udruge Trs i Opcine Svetvincenat Ivan Stanic, glazbenik Franko Krajcar, novinar Glasa Istre Robi Selan te dvojica Francuza koji su u Svetvincentu boravili s Robertom Knjazom jer je tijekom izbora naj-koze snimao emisiju iz nove serije "Slucajni turisti".

- Cilj ove manifestacije od pocetka je bila zaštita istarske koze, simbola Istre, ne samo uzgojno valjanih grla, nego i raznih križanaca koji postoje u Istri, od srnaste, sanske, burske, balkanske i istarske koze do njihovih križanaca, rekao je Jadrejcic.



- Koza je bila simbol siromaštva pa je istrijebljena, no takvo mišljenje je pogrešno. Istarska domacinstva nisu ih uzgajala masovno, imala su tri do pet koza. Bila je "cistac", radila ono što danas rade kosilice i usput je hranila siromašna domacinstva, rekao je Jadrejcic i dodao da se koze u Istri danas koriste uglavnom za mlijeko, a za meso se upotrebljavaju burske koze.

Posjetitelji manifestacije mogli su degustirati kozji sir i skutu i okušati se u mužnji.


Podijeli: Facebook Twiter