Grgicev Fum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Fume Blanc (sauvignon bijeli sto posto)
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Grgich Hills Estate
Lokacija: Rutherford/California
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tagliatelle na crveno s kanaštrelama i kozicama (malo pikantnija)
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 275 kn (Cicibela Rovinj)

Na nedavnom Zagreb Wine Gourmet Weekendu, koji je održan u prekrasnom prostoru Gliptoteke, upoznao sam Ivu Jeramaza, necaka legendarnog Miljenka Mike Grgica o kojem cu više pisati u nekom od sljedecih tekstova. Ivo je Grgiceva desna ruka i predstavljao je cijelu paletu Grgich Hills Estate, vinarije koja je utemeljena 1977. godine, nakon što je Miljenko stekao planetarnu slavu godinu prije na cuvenom pariškom slijepom kušanju!

Od ponudenih vina najviše me interesirao Fume blanc iz berbe 2010. godine. Fume blanc je izvrsna asocijacija na Poully Fume, legendarno vino od sorte sauvignona bijeloga iz doline rijeke Loire, pa ce svaki ljubitelj ove plemenite sorte odmah znati o cemu je rijec.

Grožde je brano u drugoj polovici rujna, jako tople 2010. godine, tako da se berba morala odvijati nocu da bi se barem donekle zadržala aromatika grožda.

Grožde dolazi iz vinograda Canyon i Carneros, koji se nalaze u južnom dijelu Nappa Valleya u blizini zaljeva San Pablo. Nakon berbe se obavlja maceracija u velikim 5.000-litarskim bacvama od francuskog hrasta, te potom slijedi devetomjesecno odležavanje na vlastitim kvascima u istim bacvama. Punjenje u boce slijedilo je u travnju 2011. godine, no puštanje na tržište se obavlja upravo sada.

Doista je za hrvatske pojmove neobicno da se bijelo vino drži godinu dana u boci pred puštanje na tržište, no ovaj organicko-biodinamicki stil koji je vinarija odabrala to upravo i traži. Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina.

Na nosu se osjecaju note tropskog voca te herbalne note. Od voca prvo mi dolazi lici i marakuja, te marelica a herbalne note pojavljuju se u obliku zelene trave i malo bazge a onda se naziru još i note bijelog papra i vanilije.

Vino je suho, toplo te mekano, a s druge strane ima djelomicnu svježinu i lijepu slanost a tijelo mu je puno prema jakome. Vino je djelomicno uravnoteženo, izražene intenzivnosti okusa i fine trajnosti u ustima te fine kakvoce. Harmonicno je i spremno za pice te može trajati još barem cetiri godine.


Podijeli: Facebook Twiter