Grgeta: Kajinova retorika opasna i neodgovorna

Marin Grgeta (M. MIJOŠEK)
Marin Grgeta (M. MIJOŠEK)

Stavovi koje o nacionalnim manjinama u Istri zastupa Damir Kajin i njegovi koalicijski partneri, koje je u startu ocijenio kao iznimno opasnim i neodgovornim, bila je tema konferencije za novinare županijskog vijećnika IDS-a Marina Grgete.

- IDS oštro osuđuje šovinističku retoriku koja najizravnije udara na temeljne vrijednosti Istre - toleranciju, suživot, multietničnost i multikulturalnost koju baštinimo s posebnom brigom i poštovanjem, rekao je Grgeta, istaknuvši da nitko u posljednjih 20 godina u Istri nije dao takve izjave kao što je to učinio Kajin i njegovi prijatelji u posljednjih 20-ak dana.

Osvrnuo se zatim na Kajinove poruke izrečene na njegovoj jučerašnjoj konferenciji za medije, odnosno na izjavu da njihova struja "zastupa sve poštene Srbe i one koje drže do svog digniteta, a da ne zastupaju one koji su prodane duše i koji gledaju samo svoj interes".

- Ovakav tip ucjene koji pripadnike jedne nacionalne zajednice koji ne žele podržati opciju Damira Kajina naziva "nepoštenima i ljudima bez digniteta" je nezabilježen u Istri, istaknuo je Grgeta te dodao da se nad Kajinovim šovinističkim ispadom vezanim za talijansku zajednicu u Istri već jednom zgrozila cjelokupna hrvatska javnost, nakon čega mu je, dodao je Grgeta, očito dodijeljen neki oblik nadzora. Međutim, nastavio je, očito ni to nije pomoglo pa su jučer uslijedile uvrede na račun srpske zajednice.

- Odnos Damira Kajina prema etničkim zajednicama pretvara se u ružni obrazac i očito ima za cilj izazvati nemir u redovima nacionalnih zajednica, rekao je Grgeta. Naglasio je stoga da, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, uvjerenja ili bilo koju drugu osobnu i grupnu karakteristiku, IDS neće dopustiti podjele i etiketiranje ljudi.

-Znali smo se izboriti za suživot i jednaka prava svih kad je situacija bila puno teža, pa ćemo znati i sada, poručio je županijski vijećnik IDS-a, smatrajući da je iznimno opasno i neodgovorno stvarati umjetne sukobe oko osjetljivih tema i područja, očito u nedostatku programa i argumenata. Grgeta se jučer također osvrnuo i na nedavni, kako je rekao, skandalozni komentar Damira Kajina o šumskom zemljištu.

-Skandalozan je u prvom redu pokušaj države da se knjiži na lokacije poput ulice Sergijevaca u Puli, velikih dijelova gradskog središta Pazina ili gradskog groblja u Rovinju, kazao je Marin Grgeta pojašnjavajući da su upravo zemljište i vlasništvo nad imovinom glavni resurs i instrument kojim lokalna samouprava, kao u najrazvijenijim europskim društvima, temelji svoj razvoj, a ujedno je i prvi preduvjet za početak stvarne decentralizacije na koju se svi pozivaju, ali malo tko bez "fige u džepu".

- Kajin svojim "novogovorom" negira sve one stvari za koje se borio više od dvadeset godina, a jedna od najvažnijih je svakako decentralizacija, reko je Grgeta kazavši da zna za niz projekata koji su blokirani upravo zbog problema sa zemljištem u vlasništvu države, projekta koji mogu donijeti niz nasušno potrebnih radnih mjesta. Nevjerojatno je da je Kajin, nastavio je Grgeta, postao predvodnik fronte protiv konkretnih interesa Istre i njezinih gradova i općina - centralizacije. Tako otvoreno, kaže dalje, centralizaciju odavno ne zastupa nitko, čak ni HDZ.

- Što se mora dogoditi čovjeku da danas zastupa dijametralno suprotne stavove u odnosu na vlastite stavove od pred samo nekoliko mjeseci ili godinu dana, zapitao se Grgeta. Zaključio je potom da je jedno sigurno, a to je da je Kajin čovjek prošlosti, opterećen odnosima iz nekog drugog vremena i dogovorima u koje se sam uvukao. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter