Greškom objavili da je euro prešao 8 kuna!

Grafikon koji je objavio strani portal o euru za osam kuna
Grafikon koji je objavio strani portal o euru za osam kuna

Javio nam se čitatelj tvrdeći da je prethodnu noć nakratko naglo pao tečaj kune prema euru i onda se do jutra oporavio. On tu vidi nečiju financijsku manipulaciju, a svoja saznanja nam je potvrdio proslijedivši linkove međunarodnih brokerskih kuća koje trguju devizama.

Ciparski portal Forexpros.com objavio je da je tijekom noći sa srijede 24. na četvrtak 25. listopada (od 22 do 6 sati) euro naglo poskupio do 8,0278 kuna i potom pao na raniju vrijednost od 7,55. Kanadski portal XE.com navodi da je tijekom četvrtka 25. listopada (od 2.45 do 20.20 sati) euro vrijedio od 8,0 do 8,06 kuna. Bečka Erste banka je 25. listopada objavila da je tečaj eura dostigao 8,03 kune.

Da je to istina, bio bi to šok kakav domaća valuta nije doživjela punih 20 godina kada je hrvatski dinar svakodnevno bio devalviran. Međutim, pregledom komentara analitičara domaćih banaka nigdje se ne može naći da se išta slično dogodilo. Najdetaljnije analize objavljuje Raiffeisen banka koja je u komentaru trgovanja 25. listopada objavila da je nakon otvaranja na razinama oko 7,563 kuna za euro kuna aprecirala do razina oko 7,532 kune.

- Na spomenutim je razinama nastupila korekcija tečaja, razine su bile interesantne za kupovinu deviza te se tečaj vratio na 7,555 kuna, gdje je i zatvoren dan. U srijedu 24. listopada je trgovanje prošlo mirno na domaćem deviznom tržištu. Tečaj eura se kretao na oko 7,565 kuna, gdje je i zatvorio dan. Mali promet deviza kako sa strane bankarskog, tako i korporativnog sektora, pridonio je stabilnosti tečaja, objavili su analitičari Raiffeisena.

Obratili smo se na adrese deset najvećih hrvatskih banaka, i HNB-u, tražeći objašnjenje što se zapravo dogodilo. Najdetaljniji odgovor dobili smo iz Hrvatske narodne banke.

- Što se tiče navedenih podataka s različitih portala, utvrđeno je da se radi o tehničkim problemima jedne strane banke u inozemstvu, koja je zbog navedenih razloga nekoliko sati tijekom noći imala objavljene pogrešne kotacije, vele iz središnje banke. Iz Raiffeisen banke potvrđuju da je došlo do pogreške na spomenutim inozemnim portalima. Zaključuju da svjetski referentni izvori, Reuters i Bloomberg, nisu zabilježili oscilacije. Iz zagrebačke Erste i Hypo banke dobili smo ukratko potvrdu da ni oni nisu zabilježili takve oscilacije. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter