Greškom blokirana, a naplatili joj i deblokadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljenik koji je zbog ovrhe ostao bez citave mirovine iako se samo trecina iznosa smije ovršiti, nezaposleni Puljanin kojem je bez ikakva upozorenja blokiran racun pa nije mogao podici naknadu za nezaposlene premda ona uopce ne smije biti predmetom ovrhe, kao uostalom ni socijalna pomoc ili djecji doplatak, samo su neki od slucajeva o kojima smo pisali od kada je pocetkom godine izmijenjen Zakon o provedbi ovrhe.

Iako je trebao bolje zaštititi gradane prepuštajuci kontrolu provedbe ovrhe Financijskoj agenciji (Fina), doveo je do brojnih nepravilnosti i apsurdnih situacija.

Što se sve dešava kada osoba greškom ude u žrvanj birokracije povezane s novim ovršnim zakonom, zna vrlo dobro i 27-godišnja Magdalena Kokanovic iz Pule.

Kao i vecina onih kod kojih se dogodio propust, o ovrsi prethodno nije bila obaviještena pa stoga nije mogla pravovremeno reagirati u Fini i eventualno ispraviti grešku. Da nešto nije uredu s njenim racunom, saznala je sasvim slucajno kada je prije desetak dana otišla do bankomata da podigne novac jer je dan prije dobila placu.

- Docekalo me je neugodno iznenadenje. Pisalo je da nema dovoljno sredstava, nakon cega sam smjesta otišla u banku da vidim u cemu je problem. Na šalteru su mi objasnili da mi je racun blokirala Fina i rekli su da odem vidjeti o cemu se radi, a kad tamo desetak ljudi s nekim papirima tresu se kao prutici cekajuci objašnjenje blokade, i ja skupa s njima, zapocinje nam pricati Kokanovic.

U Fini su joj kazali da je zahtjev za blokadu poslao odvjetnik Neven Bastijancic u ime upravitelja zgrade Uljanik Upravljanje stambeno poslovnim zgradama d.o.o. zbog neplacenog duga od prošle godine. Kokanovic je bila u šoku jer, veli, istina je da je pokrenuta ovrha, ali se u meduvremenu nagodila.

- Podijelili smo dug na tri rate koje sam ja nakon nagodbe uredno platila, skupa s kamatama i naknadama još u prosincu prošle godine. Medutim, Uljanik upravljanje je poslalo svom odvjetniku dopis da sam ja još uvijek dužna i da on pošalje zahtjev za blokadu u Finu dok se dug ne isplati, veli naša sugovornica koja ne može vjerovati da nitko ne kontrolira jesu li dugovi isplaceni.

U tvrtki Uljanik Upravljanje su joj se pravdali da su tek kasnije primijetili da je dug isplacen, ali odvjetnik je u meduvremenu vec poslao zahtjev, a oni nisu reagirali na vrijeme.

- Kad su vec shvatili da su pogriješili, zašto nisu poslali zahtjev za deblokadu, pita se s pravom Kokanovic. Sreca u nesreci, racun joj je bio u minusu pa ovrha nije provedena.

Medutim, tek nakon što je utvrdeno da je svoj dug Kokanovic platila, nastaju pravi problemi. Naime, za deblokadu racuna Fini se treba platiti naknada od 273 kune, i to unatoc tome što je racun blokiran - tudom greškom! Situacija se dodatno zakomplicirala kada se ispostavilo da Fina naknadu ne može teretiti s racuna koji je u dozvoljenom minusu.

Stoga je ova Puljanka morala aktivirati jedan svoji stari racun, na koji je zatim uplatila potreban novac, uvjerena da je problem riješen. Medutim, na njeno iznenadenje deblokada nije uslijedila istoga dana, vec tek za šest, i to nakon što je, upozorava naša sugovornica, u više navrata nazivala Finu.

- Zvala sam i trošila svoj telefon zbog tudih grešaka, a kad sam najzad dobila referenta u Fini, ispalo je da me je smetnuo s uma. Ja sam do tada imala tri sloma živaca, ali njih baš briga, ne zanima ih što je sve odavno prešlo granice tolerancije i dobrog ukusa. Revoltira me cinjenica da zbog necijeg propusta i nerada moram platiti da mi se deblokira racun i što sam osam dana bila bez prebijene kune, veli Kokanovic.

Iako su odgovorni za nastali problem, u Uljanik upravljanje nisu bili voljni smjesta uplatiti naknadu za deblokadu racuna, vec su dogovorili da ce spomenuti iznos prebiti preko pricuve Kokanovic.

Zbog svega što joj se dogodilo naša je sugovornica bila sprema podici tužbu, ali joj je odvjetnik rekao da joj se to ne isplati pa, veli, jedina joj je satisfakcija da se njezina prica objavi kao primjer onoga što se dešava u državi u kojoj nikakvi zakoni ne štite gradane.


Podijeli: Facebook Twiter