Greške se skupo placaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike, male ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji s bordurom... samo su neka od pitanja koja se namecu kada na red dode odabir keramickih plocica za uredenje kupaonice, kuhinje ili nekoga drugog dijela doma. Pri odabiru treba biti vrlo pažljiv kako bi konacan dojam bio upravo onakav kakvim ste ga zamišljali.

Odabir keramickih plocica za oblaganje podnih i zidnih ploha vrlo je bitan iz više razloga, a utjece prije svega na vizualne efekte i jednostavnost održavanja. Pogrešan odabir i nekvalitetno postavljene plocice od strane nestrucnih osoba bit ce greške koje cete skupo platiti, jer zahtijevaju kompletno skidanje položene keramike te kupovinu i postavljanje nove.



Najvažniji korak prije odabira keramickih plocica je definiranje sredstava kojima raspolažete. Imajte uvijek na umu cinjenicu da su najjeftinije plocice privlacne svojom cijenom, ali najcešce ne jamce kvalitetu koja je potrebna za što duži vijek trajanja. Njihov nedostatak uglavnom ce se primijetiti kroz pukotine na površini, koje se javljaju zbog opterecenja na podnoj plohi. Osim toga, svaka neravnina na podlozi, a savršeno ravnu podlogu je teško postici, izazvat ce dodatna pucanja. U vrlo kratkom vremenu pod ce biti neugledan, a vi vrlo nesretni!

Keramicke plocice iz srednjega cijenovnog razreda, dobra priprema podloge i odabir strucne osobe za postavljanje, jamcit ce kvalitetu i dugotrajnost koje ce vas zadovoljiti. Skupe plocice zasigurno pružaju kvalitetu, ali njihov odabir ovisi iskljucivo o vašim željama i financijskim mogucnostima. Dopadljiv dizajn prisutan je kod svih vrsta plocica, neovisno o cijeni, ali pri odabiru prednost dajte kvaliteti, koja ce biti popracena dobrim dizajnom.



Nakon definiranja potrebne kvalitete, razmotrite žive li s vama u kucanstvu starije i nemocne osobe ili mala djeca, kako biste mogli odabrati odgovarajuci faktor protukliznosti. Ako imate posebnih zahtjeva i potreba, o tome se dodatno savjetujte sa strucnjacima u prodajnom centru. Svaka vrsta keramickih plocica ima odredene klase protukliznosti te je kao takva manje ili više preporucljiva za pojedine prostore.

Prije konacnog odabira, razmotrite oznake na keramickim plocicama kako biste razlucili podne od zidnih. Zidne plocice se preporucuju postavljati iskljucivo na vertikalne površine dok se podne mogu postavljati na horizontalne i vertikalne plohe. Ovo je vrlo važno kako ne bi došlo do vec spomenutog pucanja keramike postavljene na pod, i to iskljucivo zbog vašega pogrešnog odabira!



Dizajn tj. oblik i boja trebali bi biti posljednji korak kojim definirate svoj odabir. Nakon što ste odredili potrebnu kvalitetu i prihvatljivu cijenu, klasu protukliznosti i jasno razlucili potrebne kolicine podne i zidne keramike, zamolite strucne osobe u prodajnim centrima da vam predstave izbor plocica u okviru traženih karakteristika. Raspitajte se o trenutacnim zalihama, rokovima isporuke narucene robe kao i velicini pakiranja kako biste osigurali dovoljnu, ali ne i pretjerano veliku zalihu keramike, koja ce biti potrebna u slucaju oštecenja pri dostavi, polaganju ili pri uporabi.

Odabir oblika, boje i nacina postavljanja keramickih plocica ovisi iskljucivo o vašim željama i sklonostima. Keramicke plocice vecih dimenzija bit ce izražajnije i efektnije u velikim prostorima. Male keramicke plocice na velikoj podnoj površini vizualno ce ga smanjiti. Odabranom bojom plocica možete korigirati dimenzije prostora - tamnijom ga sniziti ili skratiti, a svjetlijom povecati ili povisiti. Postavljanje plocica pod pravim kutem ucinit ce prostor staticnijim, a pod kutem od 45 stupnjeva dinamicnijim.



Odabir je velik, a nedoumica puno, no sagledavši stvarne potrebe kao i vlastite sklonosti i ukuse, sigurno cete odabrati keramicke plocice koje ce uljepšati vaš dom! (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)
www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter