Gremo makinjati po staroj užanci

Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Mlinima je stara vršalica brujala i prašila, na jednom kraju zrnje je punilo vreće, na drugom je izlazila slama. Marljivo su težaci slagali kopu. Svako-toliko okrijepili bi se kapljicom domaćeg vina. Nakon pola sata s polja ih je potjerala kiša no već je to bilo dovoljno da brojnim znatiželjnicima pokažu kako se nekada, kada nije bilo kombajna, vršilo žito. U srpnju, mjesecu žetve ili žetvenjaku, u selu Mlini kod Buzeta, na samoj granici sa Slovenijom, održali su drugi Mlinifest i pokrenuli staru, obnovljenu vršalicu.

Vršalica iz 1954.

Vršalicu su zvali makinja, a vršidbu makinjanje, a kada bi vršalica došla u selo rekli bi - gremo makinjati. Staru vršalicu, proizvedenu 1954. uz pomoć oca Zvjezdana i brata obnovio je 27-godišnji Dražen Fantinić iz Mlini, inicijator Mlinifesta. Nabavio je njemački dizel motor Deutz iz 1930. godine od 11 konja i lani ju je, uz pomoć sumještana i mještana iz okolnih sela, prvi put pokrenuo da bi otrgnuo od zaborava stare žetvene običaje.

S vršalicom su Fantinići u Mlinima zadnji put radili prije 20-ak godina za sebe i susjede, a nakon toga zamijenio ju je kombajn. Sada je ponovno u funkciji.

Stari žetveni običaji itekako imaju svoju publiku. Sudeći po registracijama parkiranih vozila, posjetitelji su na Mlinifest ponajviše došli iz obližnjeg Kopra. Makinjanje po starinski nije propustio ni 90-godišnji Štefan Hrvatin. Rođen je u Črnici nedaleko Mlini, ali je trbuhom za kruhom otišao u okolicu Kopra gdje i sada živi.

Hrana težaka

- Žito smo en bot makinjali na roke. Makinjo smo obračali u štiri, bilo je to trdo delo, prisjetio se Hrvatin vršidbe u vrijeme svoje mladosti, u doba Italije, kada se žito vršilo još na roke.

Vršidba je bila glavni godišnji poljoprivredni događaj, a vrijedne težake za naporan je posao trebalo dobro nahraniti. "Kruh se delao od kuruzne moke, a za vele fešte mešano z belom mokom. Je bilo njoki, fuži so bili, anka lazanjoti", prisjetit će se sa sjetom vitalni Štefan dobre domaće hrane sa seoskog stola. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter