Grejp stimulira koenzime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski znanstvenici s Hokkaido Sveucilišta nedavno su otkrili da konzumacija soka od grejpa povecava crijevnu apsorpciju koenzima Q10 za cak 50 posto.

Koenzim Q10 potreban je za proizvodnju energije, a primijecena je i njegova preventivna funkcija u otklanjanju angine pektoris, srcanog udara, povišenog tlaka, negativnih ucinaka statina (lijekova za snižavanje kolesterola) te neuroprotektivno svojstvo.

Q10 ima svojstva slicna vitaminima, medutim - za razliku od vitamina - ljudski organizam ga može sam proizvesti. No, njegova proizvodnja i koncentracija pocinju se znatno snizivati nakon cetrdesete godine života te je potrebno suplementirati ga, kako bi ostvario svoje pozitivne ucinke na zdravlje.

S obzirom da je Q10 lipofilan, odnosno za njegovu apsorpciju i iskorištenje su potrebne masnoce, u pravilu ga je potrebno uzimati uz obrok koji sadržava masti.

Nova je vijest da je dovoljno konzumirati sok od grejpa da bi iskoristivost porasla, i to cak dvostruko.


Podijeli: Facebook Twiter