Greiner: Ja sam amater, umjetnik iz ljubavi

Boris Greiner (u sredini): Čovjek je najmanje dostojanstven u ulozi turista (Tanja Draškić Savić)
Boris Greiner (u sredini): Čovjek je najmanje dostojanstven u ulozi turista (Tanja Draškić Savić)

Boris Greiner je 11 godina radio kao urar, to su mu bili majka i otac, zbog čega se u svom umjetničkom radu bavi i vremenom; tri je tjedna kao diplomirani kineziolog predavao tjelesni odgoj u zagrebačkoj osnovnoj školi na Dubravi; šest-sedam godina bio je atletičar koji je na tuzlanskom stadionu u skoku u vis preskočio 195 centimetara, osvojivši drugo mjesto u Jugoslaviji; davno je po zagrebačkim zidovima ispisivao grafite sa šablonom, pa tako i cijelu pjesmu Loua Reeda koja poziva na ustanak, i to u veličini 1x2 metra.

Zbog navedenog, no prvenstveno zbog uspješnog 30-godišnjeg dizajnerskog rada, ali i činjenice da je i pjesnik, pisac, filmaš, strip- autor, današnje Greinerovo predstavljanje na Sajmu knjige, u Crvenom salonu, pred pretežito učenicima prvih i drugih razreda pulske Gimnazije, nazvano je "Multipraktik: čime se ono nisam bavio".

- Ja sam amater, umjetnik iz ljubavi, kazao je danas voditeljima Kruni Lokotaru i Emiru Imamoviću Pirkeu. Na stolu je bila njegova knjiga "Pješakov gambit" koja kroz vizuru urara poetski portretira taj zanat i naselje Volovčicu. Kasnije je kreirao istoimeni eksperimentalni film.

- U šahu nikad nije moguće pješačko otvaranje, a moguć je damin, kraljev čak i konjički gambit, pa se stoga u knjizi poziva na revoluciju pijuna", kaže autor). Ta je knjiga objavljena 1999. godine, godine u kojoj je, dodao je Greiner, zaključena mehanička, a počela digitalna epoha.

Greiner je ispred publike izvjesio i strip, rad dueta Greiner & Kropilak u pet sličica, no napravljen tehnikom dugotrajnog fotokopiranja fotografija koje u konačnici izgledaju kao crteži. Kropilak je u ovom tandemu, koji djeluje od 1982., poznati dizajner i pisac Stanislav Habjan. Greiner je, pak, zajedno s Habjanom te strip-autorom i slikarom Danijelom Žeželjom (usput, dizajnerom cijelog ovogodišnjeg pulskog sajma) i fotografom Borisom Cvjetanovićem 2001. osnovao umjetničku radionicu Petikat.

Na pitanje kako nalazi novac za svoju umjetnost, Greiner je slikovito odgovorio: "Dizajnom, pisanjem, filmom, montažom; svime time skupa kao krokodil malo izađem iznad vode". On ne voli putovati i smatra to precijenjenim. "Pa taj turizam. Čovjek je najmanje dostojanstven u ulozi turista", zaključio je Boris Greiner. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter