Gregorijansko pjevanje o Uskrsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi u nizu koncerata jubilarnog, 10. Dvigrad festivala, koji njeguje ranu glazbu, održan je u crkvi svetog Silvestra u Kanfanaru, a nastupili su clanovi Nove Scholae Gregoriane iz Italije predvodeni Albertom Turcom.

Program pod nazivom "Triduum Sacrum Salutis Nostrae" - sveto trodnevlje našega spasenja, kroz gregorijanski napjev predstavlja vrijeme Uskrsa. Tekstualnom i sakralnom pjevanom baštinom govori se o središtu kršcanskog otajstva - muci, smrti i uskrsnucu, odnosno o samim glazbenim trenucima tmine, tišine i uskrsnuca - Venit Hora, Hora Tenebrarum, Hora Silentii i Tertia Dies.

Gregorijanska glazbena baština uspijeva potaknuti vjernika, odnosno docarati snažan i opipljiv put kojim on prolazi u danima uoci Uskrsa. Izvedbe su kanfanarsku publiku oduševile, a ovakav nacin pjevanja može poslužiti kao primjer i uzor za pjevanje u crkvi - bez pratecih instrumenata, baš kao što je to izvorno u crkvama i bivalo.

Do izražaja su u izvedbama došli i solisti - Gennaro Becchimanzi, Andres Montilla Akurero i Giuseppe Fusari.

Sljedeci koncert u sklopu Dvigrad festivala održat ce se 30. lipnja s pocetkom u 21.30 u crkvi svete Marije od Lakuca u Dvigradu. Nastupit ce Igor Paro na renesansnoj lutnji te sporanistica Nela Šaric, koji ce se predstaviti programom pod nazivom "El grillo". Na repertoaru ce biti moteti, šansone i frottolle Josquina des Preza i njegovih suvremenika. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter