Gregorian: Da, mi smo pop bend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gregorian su njemacko-britanski sastav koji ce u cetvrtak navecer nastupiti u pulskom amfiteatru. Postali su poznati po obradama pop pjesama koje u njihovoj verziji podsjecaju na crkvene korale.

Prvi album objavili su još 1991. ali svoje diskografske uratke kontinuirano objavljuju zadnjih 11 godina otkada su snimili desetak albuma. Njihovi koncerti su ispunjeni vrhunskim svjetlosnim efektima, uz pomoc pirotehnike i lasera.

Dolaze s pratecim bendom te zajedno zvuce poput pravog orkestra s tim što ce njihov nastup uvelicati pjevacica Amelia Brightman.

Popricali smo s njima dok im se autobus probijao kroz gusti promet na putu prema Dubrovniku gdje su održali dva koncerta, nakon cega im je iduce odredište, prije Pule, bio Zadar. Njihovi su nastupi u Hrvatskoj izazvali ogroman interes.

Naš sugovornik bio je jedan od pjevaca, vrlo elokventni Richard Collier koji nam je rekao da se jako raduje koncertu u Puli.

- Kada dobijete neku pjesmu, koliko vam treba da je izvježbate da zvuci kao pjesma u stilu Gregoriana?

- Obicno to ide vrlo brzo. Kada snimamo u studiju, snimanje vokala je zapravo najkraci dio procesa. Provodimo dva dana u studiju u Londonu te za to vrijeme snimimo, mislim, 21 pjesmu od cega na album ide 14. Za ovaj dio turneje u Hrvatskoj spremali smo se tri dana. Ne treba nam dugo.

- Vjerojatno zato jer to što izvodite hitove koji se cesto vrte na radiju pa ste se tako upoznali s pjesmama.

- Da, ali vodite racuna da smo svi pjevaci klasicni glazbenici te smo naucili pjevati opere i oratorije, crkvenu glazbu i slicne stvari pa zapravo nismo naviknuti pjevati pop pjesme.

Kao klasicni glazbenici glazbu citamo i ucimo je drukcije no što rade pop glazbenici. Vecina njih sluša glazbu i tako je nauci, dok mi kao klasicni glazbenici promatramo glazbu i na taj nacin je ucimo. To je razlicit nacin da se napravi ista stvar.

- Vi ste prije svega pop bend, ali postoji li i neka duhovna poruka koju pokušavate prenijeti publici?

- To nas uvijek pitaju i uvijek pokušavam dati slican odgovor - da, mi smo pop bend, škvadra sacinjena od profesionalnih glazbenika koji izvode nešto na sceni.

No, velik dio naše publike osjeca duhovnu vezu s nekim našim pjesmama ili nacinom kako ih izvodimo. Ako ljudi dolaze na naše koncerte radi duhovnog aspekta, onda sam zbog toga vrlo sretan i to im nikad ne želim oduzeti. (Razgovarao Mladen RADIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter