Greenpeaceov prosvjed na Sagradi Familiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi Greenpeacea, organizacije za zaštitu okoliša, objesili su se u petak o užad s pročelja barcelonske katedrale Sagrada Familia tražeći da se odmah na slobodu pusti 30 aktivista uhićen na naftnoj platformi Gazproma na ruskom Arktiku, izvijestili su španjolski mediji.

Deset aktivista popelo se u petak u 9 i 30 na crkvu iz 19. stoljeća katalonskog arhitekta Antonia Gaudija i objesili postere sa slikama 30 pripadnika Greenpeacea koje je ruska policija uhitila prije 50 dana kada su se pokušali lancima vezati na Gazpromovu platformu u Pečorskom moru. Na slikama aktivista, koji su postali poznati kao Arctic 30, napisana je riječ "Sloboda" na engleskom, katalonskom i španjolskom.

Na mjesto prosvjeda brzo su pristigli policija i vatrogasci koji su pripremili platforme na napuhavanje za slučaj da neki od aktivista padne s visine od 90 metara. Oko 11 sati neki od prosvjednika počeli su se vraćati u katedralu gdje su uhićeni.

Glasnogovornik Greenpaecea Luis Ferreirim španjolskom dnevniku 20minutos je rekao da su izabrali Sagradu Familiu jer je međunarodno poznata kako bi osigurali da njihova poruka dođe do što je većeg broja ljudi moguće.

Ruski istražitelji su od incidenta u Pečorskom moru optužili nekoliko od 30 uhićenih aktivista, već optuženih za huliganizam, i za "druga teška kaznena djela" ustvrdivši da su na njihovom brodu našli droge te za opiranje uhićenju. Greenpeace odlučno odbacuje optužbe da je na njihovom brodu Arctic Sunrise bilo nezakonitih supstanci i te tvrdnje nazivaju "ocrnjivanjem". Dvoje novinara i 28 aktivista do sada su od privođenja proveli 50 dana u pritvoru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter