Greenpeaceov aktivist visio s Eiffelova tornja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivist Greenpeacea visio je u subotu dva sata s Eiffelova tornja, želeći na taj način skrenuti pozornost i pozvati na puštanje na slobodu 30 ljudi koji su već više od mjesec dana u ruskom zatvoru jer su prosvjedovali protiv bušenja nafte na Arktiku. 

Nakon što se popeo i objesio s druge platforme jedne od glavnih pariških znamenitosti, aktivist je razmotao veliki žuti transparent na kojemu je pisalo "Oslobodite arktičku tridesetoricu". Nakon dva sata su ga, bez incidenata, na tlo spustili vatrogasci.

Dvadeset i osam članova Greenpeacea i dvojica novinara uhićeni su prošli mjeseci nakon pokušaja uspinjanja na naftnu platformu u ruskim vodama Arktika. Platforma u Barentsovu moru u vlasništvu je državne tvrtke Gazprom. 

Prvobitne optužbe podignute protiv aktivista zbog piratstva u srijedu su ublažene i sada ih se tereti za huliganstvo, zbog čega se u Rusiji može dobiti sedmogodišnja zatvorska kazna. 

"Ovdje smo da bismo od francuske vlade zatražili da napravi sve što može kako bi se iz zatvora pustilo 28 aktivista i dvojica novinara utamničenih u ruskom zatvoru već 38 dana", rekao je član francuskog Greenpeacea Cyrille Cormier. Grupa želi da francuski premijer Jean-Marc Ayrault izvrši pritisak na ruskoga predsjednika Vladimira Putina s kojim će se sastati idući tjedan.  

Mediji izvješćuju o kampanji i u pariškom metrou gdje su aktivisti postavili postere s fotografijama na kojima se vide njihovi gumenjaci ispred naftne platforme ispod kojih piše "Oni su moćni. Mi smo odlučni". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter