Greenpeace uništio GMO pa im policija upala u urede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australska policija zauzela je u cetvrtak prostorije svjetski poznate udruge za zaštitu okoliša Greenpeace u Sydneyu nakon štu su aktivisti provalili u vodeci znanstveni laboratorij da bi uništili pokusne primjerke genetski modificirane pšenice.

Tri aktivista Greenpeacea ušla su u sjedište Znanstveno-industrijskog istraživackog centra (CSIRO) u Canberri i kosilicom posjekli genetski modificirane usjeve pšenice. Policije je nakon toga krenula u akciju zbog nelegalnog upada na posjed i nanesene štete. Za sada nitko nije uhicen.

Australski državni ured za gensku tehnologiju je priopcio da je rizik od uništene pšenice za ljude i okoliš bio zanemariv, a CSIRO je ustvrdio da su uništeni mjeseci istraživackog rada na usjevima koji bi bili zdraviji po ljude. Celni covjek australskog Greenpeacea Steve Campbell tvrdi upravo suprotno.

"Postoje ozbiljni rizici povezani s GM pšenicom, rizici po zdravlje, naš okoliš i naše gospodarstvo", kazao je Campbell. Odlucno tvrdi da vlada te rizike ignorira i prikriva.


Podijeli: Facebook Twiter