Greenpeace u Plominskom zaljevu: Zaustaviti Plomin C

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Greenpeaceov brod "Arctic Sunrise" uplovio je u Plominski zaljev s transparentom "Zaustavimo Plomin C" na lijevom boku prosvjedujući na taj način protiv ugljena kao energenta u budućem trećem bloku TE Plomin.

Brod je doplovio na poziv riječke udruge Eko Kvarner kako bi sudjelovao u prosvjednom skupu kojega je pod nazivom "Ave Flanona, morituri te salutant" organizirala labinska udruga Labin Art Express. Pridružili su im se aktivisti Zelene akcije, Zelene Istre i "Pinete" Labin. 

- LAE je inicirao Građansku inicijativu za referendum o izgradnji TE Plomin 3 u IŽ i Građanski forum o izgradnji TE Plomin 3 u Primorsko - goranskoj županiji gdje smo partnera našli u riječkom Eko Kvarneru.

U siječnju smo pokrenuli potpisivanje predstavke za referendum, koja će završiti za nekoliko tjedana, nakon čega ćemo je sa skupljenim potpisima predati Vladi.

Ako Vlada do kraja godine ne raspiše referendum o ugljenu kao energentu u Plominu 3, tužit ćemo je Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rekla je voditeljica Građanske inicijative Tamara Nestorović.

Dean Zahtila, predsjednik LAE, objasnio je zašto akciju održavaju pod geslom koje na latinskom znači: "Zdravo Plomine, umirući te pozdravljaju".

- Svaki drugi stanovnik Labinštine umrijet će od karcinoma! Ne znamo je li tome uzrok termoelektrana na ugljen, ali to i nije važno jer ona im sigurno neće pomoći da ostanu zdravi, može im samo odmoći. Zato smo odlučili da Vladu, ako izgradi TE Plomin 3 na ugljen, tužimo u Strasbourgu i zatražimo odštetu u ime svih Labinjana, kazao je on.

- TE Plomin 3 na ugljen neće nas učiniti energetski neovisnima jer Hrvatska nema vlastitih izvora ugljena. Osim toga taj projekt nije ekonomski isplativ jer bi Hrvatska, sukladno ciljevima EU-a o smanjenju emisija ugljičnog dioksida, morala plaćati penale od više milijuna eura godišnje budući da se predviđa ispuštanje oko dva i pol milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje, napomenuo je Brenard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

- Pokrenuli smo tužbu na Upravnom sudu protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog prihvaćanja projekta. Jedan od naših glavnih argumenta je taj što termoelektrana takve snage i s tim energentom nije predviđena Prostornim planom IŽ.

Također, u Studiji utjecaja na okoliš utjecaj na zdravlje ljudi uopće nije procijenjen. Nadamo se da će sud to prepoznati te da će nam se šira javnost pridružiti, kazala je Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

Zoran Tomić, predstavnik Greenpeace za Hrvatsku, nalazio se na brodu.

- Alternativa ugljenu moraju biti obnovljivi izvori energije. U Hrvatskoj su u prvom redu neiskorišteni solarna energija i energija vjetra, rekao nam je u telefonskom razgovoru.

Praćen brodicom i čamcima u kojima su se nalazili aktivisti i novinari, "Arctic Sunrise" je uplovio u Plominski zaljev do postrojenja za pretovar ugljena. U HEP-u nisu htjeli komentirati akciju, osim da svatko ima pravo na izražavanje svog mišljenja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter