Greenpeace u dvije švedske nuklearke, 59 uhićenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Greenpeacea ušli su u utorak u dvije nuklearne centrale u Švedskoj, pri čemu je policija uhitila šezdesetak osoba, doznaje se od više izvora.

"Više od 70 aktivista Greenpeacea danas obavlja mirnu provjeru sigurnosti centrala Forsmark i Ringhals. Aktivisti traže od ministrice zaštite okoliša Lene Ek da odmah zatvori naše rizične reaktore", piše organizacija u priopćenju.

"Aktivisti Greenpeacea uhićeni su nakon što su se popeli na ogradu centrale u Forsmarku. Forsmark je odmah pojačao sigurnost (...) i stupio u vezu s policijom", piše na svojoj mrežnoj stranici javna energetska tvrtka Vattenfall koja upravlja dvjema centralama.

Vattenfall piše da je u Ringhalsu "policija stigla na mjesto događaja i drži aktiviste pod nadzorom".

Predstavnici mjesne policije rekli su za novinsku agenciju TT da je u Ringhalsu uhićeno 16 osoba a u Forsmarku 43.

Kako navodi Greenpeace, ova "mirna provjera sigurnosti" treba rasvijetliti "ozbiljne sigurnosne nedostatke" u nuklearnim centralama.

"Sigurnosno stanje je toliko ozbiljno da bi se odmah morao prekinuti rad svih reaktora", rekao je čelnik Greenpeacea za tabloid Expressen.

Oskarshamnom, trećom švedskom nuklearkom upravlja OKG, tvrtka u kojoj većinsko vlasništvo ima njemački EON. Ona nije bila obuhvaćena akcijom u utorak.

Nuklearne centrale daju 35 posto električne energije u zemlji. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter