Greenpeace: Rusija ne pušta optužene aktiviste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski istražitelji dali su naznake da strani aktivisti suočeni sa suđenjem zbog prosvjeda protiv naftnih bušotina na Arktiku ne mogu napustiti zemlju, što znači da se neće vratiti kući za Božić unatoč odluci međunarodnog suda, priopćio je Greenpeace u petak.

Dvadesetšest stranaca iz 17 zemalja bilo je među 30 uhićenih ljudi na Greenpeaceovom ledolomcu Arctic Sunriseu nakon što su se u rujnu pokušali popeti na rusku naftnu platformu u Arktičkom moru u znak prosvjeda protiv naftnih bušotina na ekološki osjetljivom području.

Prvotno su optuženi za gusarstvo, a ta je optužba kasnije ublažena i sada ih se tereti za huliganizam za koji je maksimalna predviđena kazna sedam godina zatvora. Prošlog su mjeseca pušteni na slobodu uz jamčevinu i nadali su se da će moći otići svojim kućama dok ne počne suđenje.

Međutim, u pismu jednome od aktivista, ruski savezni Istražni odbor je odbacio zahtjev za izlaznim vizama za ne-Ruse, navodi Greenpeace. Odbor je "pisao jednoj od 30 - Anne Mie Jensen iz Danske - dajući naznake da nisu slobodni da napuste zemlju". Istražni odbor nije to želio komentirati.(Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter