Greenpeace: Rusija će bojkotirati međunarodni sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je najavila danas da će bojkotirati proces na Međunarodnom sudu za pravo mora kojemu se obratila Nizozemska pošto su ruske vlasti u rujnu zaplijenile brod pokreta Greenpeacea u ruskome Arktiku, a posadu optužile za gusarstvo.

"Ruska strana obavijestila je Nizozemsku i Međunarodni sud za pravo mora (...) da ona neće sudjelovati u procesu", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Ria-Novosti. Osim toga, Moskva "odbacuje" sudski postupak arbitraže, što ga je također pokrenula Nizozemska. U okviru tog postupka dvije zemlje trebaju imenovati svoje arbitre koji bi pronašli rješenje za spor oko broda koji plovi pod nizozemskom zastavom.

"Međutim, Rusija ostaje otvorena za rješenje ove situacije", rekao je glasnogovornik. Nizozemska se obratila u ponedjeljak Međunarodnom sudu za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu i zatražila hitno oslobađanje 30 članova posade, koji su iz 18 zemalja, a plovili su na brodu Greenpeace, Arctic Sunrise.

Svi su privedeni dok su prosvjedovali blizu ruske naftne platforme u ruskom Arktiku protiv onečišćenja. Prvo ročište na kojem bi Rusija i Nizozemska mogle iznijeti svoja stajališta očekuje se za dva do tri tjedna, navodi sud. Ruske obalne straže presrele su Arctic Sunrise krajem rujna u Barentsovu moru pošto su se neki članovi posade ušli na naftnu platformu i pokušali ondje razviti zastavu kojom upozoravaju na ekološke prijetnje zbog eksploatacije nafte.

Svi članovi posade u pritvoru su u Murmansku, optuženi su "za organizirano gusarstvo" zbog čega im prijeti kazna od 15 godina zatvora. Nizozemska je izrazila spremnost prekinuti akciju pred sudom ako Rusija želi razgovarati o pravnim pitanjima, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter