Greenpeace: 64 posto ispitanika protiv Plomina C

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Greenpeace Hrvatska objavio je danas rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls putem interneta po kojima se 64 posto ispitanika protivi izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin C, a 92 posto smatra da bi veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora dovela do smanjenja energetske ovisnosti Hrvatske.

Istraživanje na uzorku od 500 ispitanika u dobi od 18 do 55 godina, koje je osim Hrvatske obuhvatilo ispitanike u Poljskoj, Češkoj Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, Ante Šalinović iz Ipsos Pulsa proglasio je vjerodostojnim iako je anketa provedena preko interneta.

U vezi gradnje Plomina C na ugljen 36 posto građana je svakako protiv, 28 uglavnom protiv, 15 posto ne zna, dok je uglavnom za 16 posto, a šest posto je svakako za termoelektranu na ugljen, stoji u rezultatima istraživanja.

Šalinović kaže da 92 posto ispitanika smatra kako je povećanje ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i povećanje učinkovitosti dobar put izlaska iz gospodarske krize.

Voditelj Greenpeacea Hrvatska Zoran Tomić naglasio je da se ove godine donosi zajednička EU-ova energetska i klimatska politika, što će bitno oblikovati Europu u energetskom smislu slijedećih desetljeća.

To će odrediti hoće li EU postati predvodnicom napredne energetske politike obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti ili će i dalje biti ovisna o dominantno prljavoj tehnologiji zasnovanoj na fosilnim gorivima, rekao je Tomić.

Energetski stručnjak s Fakulteta strojarska i brodogradnje Goran Krajačić podsjetio je da EU planira do 2020. godine osigurati oko 20 posto energije iz obnovljivih izvora dodavši kako moderna tehnologija omogućava da uz velika ulaganja u alternativne oblike energije svijet do 2050. godine postane potpuno neovisan o fosilnim gorivima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter