Greenwald: SAD špijuniraju cijelu Latinsku Ameriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinar Glenn Greenwald, koji je sudjelovao u objavi otkrića Edwarda Snowdena o sustavu američkog špijuniranja preko interneta, rekao je u ponedjeljak da su SAD špijunirale sve zemlje Latinske Amerike.

"Američka vlada je špijunirala sve zemlje Latinske Amerike", rekao je američki novinar koji je putem video konferencije iz Brazila sudjelovao na 69. skupštini Interameričke novinske udruge (IAPA - SIP) na kojem se okupilo 300 čelnih ljudi novinskih kuća američkog kontinenta u Denveru u Coloradu.

"Prisluškivano je nekoliko latino-američkih sastanaka, među kojima i Organizacije američkih država (OAS) i razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini", rekao je.

Novinar, koji je prošlog tjedna dao otkaz u britanskom dnevnom listu Guardianu, najavio je nova otkrića o američkom nadzoru interneta, koji vodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

U ponedjeljak je dnevni list Le Monde obznanio da je američka obavještajna agencija NSA masovno prisluškivala telefonske komunikacije francuskih građana i pratila elektronsku poštu Felipea Calderona.

Greenwald tvrdi da je francuski dnevni list već neko vrijeme posjedovao te informacije, ali ih je objavio uoči susreta u Parizu ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa i američkog džavnog tajnika Johna Kerryja.

Odvjetnik Glenn Greenwald je u proljeće surađivao s američkim informatičkim stručnjakom Edwardom Snowdenom na objavljivanju niza tajnih dokumenata o velikom sustavu elekronskog nadzora koji provode Sjedinjene Države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter