Green Box - umjetničke tendencije suvremene Kine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnom publikom i uzvanicima iz kulturnog i društvenog života Hrvatske u zagrebačkoj Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorena je izložba "Green Box - Zelena kutija - Suvremena kineska umjetnost" na kojoj se publici predstavlja devet kineskih umjetnika s ukupno 60 djela. Riječi je o izložbi koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, a iznimno je značajno da će nakon Zagreba sljedeća i jedina druga hrvatska postaja izložbe biti porečka Istarska sabornica gdje će djela biti izložena od 11. do 13 studenog. Potom postav seli u Budimpeštu i Sarajevo.

Na izložbi koja predstavlja umjetničke tendencije suvremene Kine izlažu autori A Hai, Li Jin, Lu Meng, Tong Zhengang, Wang Jinsong, Li Di, Li Tianyuan, Qi Zhilong, Xin Haizhou i Yi Deer. - Kina ima specifičnost svojih likovnih poetika, odnosno nataloženosti postupnih promjena od stoljetne posvećenosti idealiziranom pejzažnom i figuralnom slikarstvu uz lirski moment artističke virtuoznosti, te tematske promjene tijekom kulturne revolucije, opredijeljene za službu narodu, rekla je Ariana Kralj, ravnateljica Glipoteteke na otvaranju.

Na svečanosti u Gliptoteci bili su prisutni i umjetnici koji su razgovarali s posjetiteljima o svojim djelima, a svi će oni zajedno s veleposlanikom Zhifeiem doći u Poreč, gdje se izložba odvija uz organizaciju Hrvatsko - kineskog kulturnog centra i njihove predsjednice poznate porečke Kineskinje Lily Liu Liying i porečkog Pučkog otvorenog učilišta.

Prije otvorenja izložbe veleposlanik Zhifei je primio Liying i ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Poreč Sanju Radetić Fatorić i voditelja likovnih djelatnosti Sebastijana Vojvodu koji su mu uručili prigodne darove. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter